SHAPE (Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Societies in Europe) är ett program från Housing Europe som främjar hållbara, inkluderande och klimatsmarta bostadslösningar i Europa. Det syftar till att stödja bostadsorganisationer, kommuner och andra aktörer i att främja social sammanhållning, minska bostadsbristen och skapa klimatsmarta bostäder.

Projektets första fas pågick 2022–2024 och 5 december hölls en officiell lanseringen av fas 2 av SHAPE-programmet. Denna fas fokuserar på att skala upp framgångsrika exempelområden, så kallade ”lighthouse districts” (mer information finns på länk nedan under SHAPE-projektet).

Tidig julafton

Bland talarna på lanseringen fanns flera EU-parlamentariker och ordföranden, Oliver Röpke, för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), som är ett rådgivande organ inom Europeiska unionen.

Avslutningsvis talade Bent Madsen som är ordförande för Housing Europe, organisationen som koordinerar SHAPE-programmet. Madsen sa att han tyckte att julafton kommer tidigt i år; att EU äntligen sätter fokus på behovet av bostäder för alla är som en tidig julklapp!

Madsen nämnde även att det är viktigt att förstå att alla medlemsländer har olika system för bostadsmarknaden och att flera av dem fungerar relativt bra. Men att det finns olika lärdomar som kan dras från de olika systemen. Madsen sa att EIB (Europeiska Investeringsbanken) anser att ungefär tio av EU:s medlemmar har bra system, vilket EIB, som var med vid lanseringen, höll med om.

Sverige har ett bra system

Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, var med vid lanseringen och deltog i panelsamtal:

– Jag fick möjlighet att prata mer med EIB och frågade om EIB publicerat slutsatserna kring de olika medlemsländernas system. Svaret jag fick var att det inte fanns någon rapport, men att Sverige tveklöst var ett av de länder som hade ett bra system med en integrerad hyresmarknad, och det är naturligtvis glädjande, säger han.

Viktigt att vi förbättrar de ekonomiska förutsättningarna

I panelen som Berggren deltog i var fokus på hur kunskapsöverföring kan öka och vad mer som kan göras för att accelerera energieffektiviseringen i det befintliga beståndet.

– Jag lyfte bland annat att vi vill ha balanserade ekonomiska villkor eftersom alla bostadstyper och upplåtelseformer behövs.
– Jag tog även upp den kommande revideringen av direktivet för offentlig upphandling som en viktig fråga, där jag ser stora möjligheter för att skapa mer rättvisa förutsättningar, säger Björn Berggren.

Vill lyfta goda svenska exempel

Lighthouse districts har lyfts fram av den nya kommissionären för energi och bostäder som en källa han kommer att använda för att hämta erfarenheter ifrån, till sitt kommande arbete.

– Det är naturligtvis viktigt att vi lyfter våra goda svenska exempel utanför våra nationsgränser. Jag hoppas att vi ser flera svenska exempel i etapp 2. Är man osäker kring hur man ska gå tillväga får man gärna kontakta mig, avslutar Björn Berggren

En ansökan till SHAPE II kan bland annat innebära att man för stöd för att utveckla sitt arbete, men även att man delar erfarenheter och kunskap. Sista dag för ansökan är 28 februari 2025. Kontakta gärna Björn Berggren på Sveriges Allmännytta eller hello@shape-affordablehousing.eu (på engelska) om ni vill veta mer.