- Förvaltning & drift
- 2020-01-28
- Podd Allmännyttan
Uppdaterad 2021-05-07
Inspirerade av Gårdstensbostäder har Bostadsbolaget anställt sex trygghetsvärdar i Biskopsgården, ett av de bostadsområden som polisen listar som särskilt utsatt område.
Trygghetsvärdarna börjar alltid jobba när dagpersonalen går hem.
– De fyller en funktion som varken polis eller väktare kan fylla, för de kan inte vara där hela tiden. Men det kan vi vara, säger Britt Bergström.
Trygghetsvärdarna har ett brett uppdrag: lära känna människorna som bor i området, jaga felparkerade bilar, anmäla trasiga lampor, bidra till polisens lägesbild om det är oro, gängbildningar eller narkotikaförsäljning i området.
– Hyresgäster som kommer sent med spårvagnen från stan kan ringa och och be trygghetsvärden att möta upp vid hållplatsen. Och de välkomnar alla nyinflyttade med en blomma och berättar om området.
Rent och snyggt
Men även om Bostadsbolaget gör många olika insatser i Biskopsgården betonar Britt Bergström att man aldrig får glömma det som är basen i all förvaltning: att hålla området rent och snyggt.
– Om vi skulle släppa på att städa och plocka upp soporna som står i området varje morgon, då skulle det gå snabbt utför. Rent, snyggt och ljust, det är vi jättenoga med, säger hon.
En annan utmaning för bolaget handlar om trångboddheten.
– Många familjer har kanske åtta barn. 60-talsområdena har inte så stora lägenheter. Barnen kan inte göra sina läxor eller sova på natten och somnar under lektionerna. Det är ett jätteproblem, säger Britt Bergström.
Mer i podden:
- Varför är det fler inbrott i ”vanliga” bostadsområden?
- Därför slutade Bostadsbolaget med egen kameraövervakning
- Varför finns det dubbelt så mycket personal i Biskopsgården?
- Brist på stora lägenheter – ska man bygga ut i bottenplanet?
Lyssna på avsnittet här
Hur jobbar bostadsbolaget för att öka tryggheten i utsatta bostadsområden?
Hur jobbar Bostadsbolaget rent konkret och dag för dag i ett område som Biskopsgården? Och hur påverkas det av våldsdåd i andra förorter? Samtal med distriktschef Britt Bergström.
Vilka verktyg skapar trygga områden?
Den 24 augusti 2021 ordnar Sveriges Allmännytta en konferens på temat trygghet och säkerhet i bostadsområden, med konkreta exempel på arbetssätt och verktyg för ökad säkerhet. På programmet:
- Bostadsbolaget som brottsförebyggare
- Samverkan som framgångsfaktor
- Effekter av kameraövervakning
- Huskurage för att förhindra våld i nära relationer