- Ekonomi & finans, Hållbarhet
- 2022-11-28
- Sveriges Allmännytta
Bolagen stärks ekonomiskt genom att fastigheterna får en minskad risk för värdeförstöring och att bostadsområdets attraktionskraft ökar, framhåller Sophie Nachemson-Ekwall, som även är doktor i företagsekonomi.
– Det ger även tillgång till social finansiering hos bankerna och på obligationsmarknaden. Men för att ligga i framkant i den här omställningen krävs förändrade arbetssätt och nytänkande när det gäller socialt engagemang.
Sex tips för arbete med social hållbarhet
Här är Sophie Nachemson-Ekwalls tips till fastighetsägare som vill utveckla sitt arbete med social hållbarhet:
- Integrera social hållbarhet i styrelsens arbete med företagets strategi.
- Var i framkant med de nya kraven i EU:s nya riktlinjer för hållbarhetsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive) och EU:s kommande sociala taxonomi (ett klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter).
- Gör en social hållbarhetsanalys som visar på sociala utmaningar och vilka insatser och investeringar som redan görs för att möta utmaningarna.
- Avsätt resurser för att utveckla en plan för förändring och mät, följ upp och utvärdera effekterna av gjorda insatser.
- Koppla sociala indikatorer till fastighetsbolagets finansiering på obligationsmarknaden eller banklån. Det ökar intresset från investerarna, ger ränterabatt och anseendet stärks gentemot kunder, anställda och samhällsintressenter.
- Försök att beräkna det direkta ekonomiska värdeskapandet. Beräkna till exempel kostnader och besparingar kopplat till mindre skadegörelse och lägre omflyttning.
Ny utbildning för stadsdelsutvecklare
Vill du lära dig med om hur man kan höja det sociala kapitalet i ett bostadsområde? Sveriges Allmännyttas utbildning om hållbar stadsdelsutveckling tar upp såväl teorier och modeller som konkreta exempel på hur olika bostadsbolag arbetar.
Fyra tillfällen med start 31 januari:
Modul 1: Staden i världen – Stockholm och Fittja
Modul 2: Att skapa trygga bostadsområden – Linköping
Modul 3: Partnerskap och samverkan – Norrköping
Modul 4: Hållbar stadsdelsutveckling – Malmö
Läs mer och anmäl dig här