De allmännyttiga bostadsbolagen har under lång tid jobbat med samtliga hållbarhetsperspektiv – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Initiativ som Klimatinitiativet, förebyggande arbete och kunskapsspridning om miljö- och klimatvänliga åtgärder i såväl nyproduktion som förvaltning, har länge varit ett stående inslag i Sveriges Allmännyttas arbete.

– Men detta arbete har till stora delar fokuserat på bostadsfastigheter och inte i lika hög utsträckning på olika typer av lokaler. Inte så konstigt kanske med tanke på att nästan alla våra bolag har ett bestånd där merparten utgörs av bostäder, men det har gjort att lokalerna har glömts bort litegrann, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på Sveriges Allmännytta.

Avfallshantering, energieffektivisering och hyresgästers beteende är faktorer som har stor potential att påverka medlemmarnas miljö- och klimatpåverkan till – oavsett om det gäller bostäder eller lokaler.

– Hyresgästerna i våra lokaler skiljer sig både från varandra och från bostadshyresgästerna när det gäller beteenden, incitament och hyresavtalens utformning. Därför behöver vi troligtvis arbeta med hållbarhet för lokalerna på ett annat sätt, säger Martin Ingvarson.

Kunskapsdag om hållbarhet

Därför bjuder Sveriges Allmännytta in sina medlemmar till en kunskapsdag och workshop för att diskutera hur hållbarhetsfrågan kan hanteras för lokaler. Syftet är att hållbarhets- och lokalansvariga tillsammans utvecklar konkreta förslag på åtgärder och insatser. Till stöd finns också inspiration och praktiska tips från privata fastighetsbolag med lång erfarenhet av hållbart arbete med lokaler.

– Vi kallar dagen för ”Maximera hållbarhetsarbetet” eftersom vi vill få våra medlemmar att inkludera även lokalerna i hållbarhetstänket då dessa typer av fastigheter utgör en lika stor del av miljö- och klimatpåverkan som bostäderna – och i vissa fall en större, säger Patrizia Finessi.