- Kompetens & personal
- 2024-01-22
- Sveriges Allmännytta
Både anställda och förtroendevalda kan påverkas och pressas att avstå från vissa beslut eller att fatta andra beslut än de egentligen hade tänkt. Om syftet var att påverka personernas tjänsteutövning räknas det som otillåten påverkan, konstaterar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Organisationen ger ett flertal exempel på otillåten påverkan:
- Trakasserier – grova förolämpningar, obehagliga mejl, sms eller samtal, skuldbeläggning, olovlig filmning och fotografering, olovliga anspelningar
- Hot – hot om våld, dödshot, hot mot anhöriga eller utpressning
- Våld – knuff eller liknande, sparkar eller slag
- Korruption – otillbörliga erbjudanden eller otillbörliga relationer
Rutiner och utbildning
Åsa Schelin framhåller att Sveriges Allmännyttas medlemsföretag ofta har rutiner för att de anställda ska känna sig trygga i hur de ska agera om de blir utsatta för hotfulla situationer.
– Vi ser också att allt fler låter personalen gå utbildning i hur man kan förebygga och motverka hotfullt och våldsamt beteende. Det är till exempel lätt att normalisera och inte agera mot ett oacceptabelt språkbruk, men det gäller att sätta tydliga gränser och inte acceptera oegentligheter.
Tre råd till utsatta
Sveriges Kommuner och Regioner ger tre råd den som blivit utsatt för otillåten påverkan:
- Prata med din chef
- Gör en anmälan i ert incidentrapporteringssystem
- Polisanmäl händelsen
Vill du veta mer om otillåten påverkan?
På Sveriges Allmännyttas konferens om trygghet och säkerhet i bostadsområden medverkar Christina Kiernan, som är samordnare mot otillåten påverkan, välfärdsbrottslighet och våldsbejakande extremism på Sveriges Kommuner och Regioner.
Mer på programmet:
- Bostadsbolaget som brottsförebyggare
- Kan kriminella hyresgäster sägas upp?
- Studiebesök
Gävle, 17–18 april
Läs mer och anmäl dig här