- Renovering
- 2025-02-12
- Sveriges Allmännytta
Juryarbetet i Sverige Allmännyttas tävling om bästa renovering går ut på att utvärdera de anmälda bidragen för att se hur väl de uppfyller tävlingskraven.
– Bedömningen bygger på 15 kriterier som tillsammans bildar ett helhetsbetyg. När juryn samlas går man igenom varje projekt och hur de möter upp kriterierna, berättar Martin Ingvarson.
Besök hos finalisterna
Sedan utses tre finalister som juryn kommer att besöka på plats för att kunna forma en bredare bild av renoveringsprojektet.
Vid det sista utvärderingsmötet går juryn igenom den fördjupade bilden från studiebesöken och utser sedan en vinnare – som kommer att presenteras under pompa och ståt under Allmännyttans Fastighetsdagar i Eskilstuna den 14 maj.
Forskar om renovering
Kristina Mjörnell är en av de fem jurymedlemmarna. Hon har forskat om hållbar renovering i många år och arbetar på forskningsinstitutet Rise som affärs- och forskningschef. Hon är även adjungerad professor i byggnadsfysik vid Lunds tekniska högskola.
– Tävlingar är bra för att ge bostadsbolagen en möjlighet att visa upp goda exempel på hur de arbetar i sina projekt, och dessutom belöna dem som gjort något extra bra, anser hon.
Kristina Mjörnell leder också ett forskningsprojekt om förutsättningarna för att bygga om tomma kontor till bostäder.
Två nya medlemmar
Juryn har i år två nya medlemmar. En av dem är Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta som nu går från tävlingsledare till jurymedlem.
– Det är så viktigt att få med flera perspektiv när man gör en renovering. En renovering ska göra bostäderna bättre både för hyresgästen, huset och för miljön. Då ger det högst värde för alla inblandade. Det är dessutom oftast det långsiktigt bästa, säger hon.
Ny i juryn men samtidigt gammal i tävlingssammanhang är Stefan Björling, affärschef på HBV. Han har tidigare arbetat med renoveringsfrågor på Sveriges Allmännytta (som då hette SABO) och har ansvarat för föregångaren till dagens renoveringstävling.
Vad är viktigt för dig när du tittar på ett tävlingsbidrag?
– Jag kommer att bevaka att tävlingsbidragen har en affärsmässigt gjord renovering, det vill säga att projektet bär sig ekonomiskt. Plus att man i projektet i första hand har de boendes perspektiv.
Motivera vad som är bra
Arkitekten Johan Casselbrant trädde in i juryn förra året. Han är chefsarkitekt och huvudägare av Kanozi Arkitekter sedan starten 2002. Innan dess har han även arbetat på White och Wingårdhs arkitektkontor.
– Det är viktigt att lyfta fram goda exempel och motivera vad som gör projekten bra. Det kan sedan tjäna som exempel för andra aktörer och för hela branschen, säger Johan Casselbrant.
En som inte är alls är ny är Anna Heide, som nu går in på sitt fjärde år som jurymedlem. Hon är affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon och har tidigare arbetat som fastighetschef och hållbarhetschef på bostadsbolaget MKB i Malmö.
Varför ska man tävla?
– För att det är kul! Den här tävlingen bedömer många olika aspekter som är viktiga för totalupplevelsen för hyresgästerna. Finalistprojekten kan fungera som inspiration och förebild för kommande renoveringprojekt, säger Anna Heide.
Nominera senast 18 februari
Men ingen tävling utan tävlingsbidrag. Tävlingsarrangörerna hoppas därför på att få in riktigt många bidrag.
– Man kan antingen anmäla ett eget projekt eller nominera någon annans, säger Martin Ingvarson.
Nomineringar och tävlingsbidrag ska skickas in senast den 18 februari.
Hur gör man när man nominerar och tävlar? Vad måste man skicka in? Vilka har vunnit förut och varför? Läs allt om renoveringstävlingen här.
Vartannat år
Tävlingen om bästa renovering hålls numera vartannat år, alternerande med tävlingen om Allmännyttans bästa bygge.
Senast renoveringstävlingen hölls var för två år sedan. Priset gick då till Tidaholms Bostads AB för omvandlingen av Kungsbroskolan till bostäder.
Öppen för alla hyresvärdar
Tävlingen har arrangerats av Sveriges Allmännytta sedan 2016 och vänder sig till alla hyresvärdar i Sverige som vill dela med sig av sina erfarenheter från sitt bästa renoveringsprojekt.
Se de bästa projekten på Fastighetsdagarna!
Nu har anmälan öppnat för Fastighetsdagarna, årets största kunskapsevent för alla som är intresserade av fastighetsfrågor!
Över 20 föreläsningar kring rykande aktuella frågor, studiebesök, mingel och nätverkande!
Dessutom presenteras de tre finalistprojekten i tävlingen om Allmännyttans bästa renovering 2025 – och under galamiddagen avslöjas vem som utsetts till vinnare!
I år hålls konferensen i Eskilstuna den 14–15 maj. Välkommen!