- Förvaltning & drift, Trygghet
- 2022-02-17
- Sveriges Allmännytta
Flera bostadsföretag och andra aktörer har länge arbetat med olika metoder för att höja känslan av trygghet i stadskvarter och bostadsområden. Frågan har ökat i aktualitet och angelägenhetsgrad år för år och i takt med samhällsförändringar ligger den nu högt på bordet hos de flesta bostadsföretag, såväl stora som små.
”Varje gång det inträffar ett våldsdåd, även om det inte är i vårt bostadsområdet, ökar otryggheten och vi får nästan börja om från början” är ett vanligt citat och en effekt många har vittnat om.
Vår podd Radio Allmännyttan har publicerat flera avsnitt som vrider och vänder på frågan ur olika perspektiv – och där de medverkande både berättar om åtgärder som fungerar men också delar med sig av erfarenheter av sådant som inte gått lika bra.
Intervjuare: Helene Ahlberg.
Lyssna på poddarna
”Väktare kan inte skapa trygghet i våra områden”
Hur jobbar Bostadsbolaget rent konkret och dag för dag i ett område som Biskopsgården? Och hur påverkas det av våldsdåd i andra förorter? Samtal med distriktschef Britt Bergström.
Så lyftes Gårdsten från listan över utsatta områden
Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto berättar om bostadsbolagets egen modell för förvaltning – och hur den ledde till att Gårdsten lyftes från polisens lista över särskilt utsatta områden.
Hur kan polis och bostadsbolag arbeta för att öka tryggheten i bostadsområdet?
Samtal med Helene Ramsmo, kommunpolis i Angered, och Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, om samverkan, problembilder och olika sätt att höja tryggheten.
”Vi borde prata mer om moppegäng och mindre om terrorhot”
Magnus Lindgren, generalsekreterare i tankesmedjan Tryggare Sverige, pratar om växande brottslighet och otrygghet i svenska bostadsområden – och vilka åtgärder som kan göra faktisk skillnad.
”Vi får aldrig ge upp ett utsatt bostadsområde”
Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget i Göteborg, berättar hur man arbetat för att höja tryggheten i områden som Biskopsgården och Hammarkullen – och delar med sig av både goda och mindre goda erfarenheter.
Konferens: Hur kan bostadsbolag arbeta för trygga bostadsområden?
Kunskap och inspiration från experter, organisationer och kolleger på bostadsföretag!
Ur innehållet:
- Trygghet och säkerhet ur fastighetsägarperspektiv
- Bostadsbolagen som brottsförebyggare
- Brottsförebyggande rådet – kommunens ansvar som brottsförebyggare
-
Fastighetsägarens roll i integrationen
-
Tryggare Sverige – rapport och webbverktyg
- Trygga trapphus
Tre digitala halvdagar: 29 mars, 30 mars, 5 april
Läs mer och anmäl dig här