- Lokaler
- 2022-02-25
- Sveriges Allmännytta
– Det är så roligt att höra att det nu äntligen blir verklighet med en matbutik i Rannebergen, säger Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.
– För de hyresgäster i Rannebergen som jag pratade med under tiden som vi hade Allmännyttans innovationslabb där, så vet jag att en livsmedelsbutik stod högt upp på önskelistan.
Den nya affären heter Maträtt och arbetar enligt ett koncept som utarbetats av Stockholms stadsmission.
– Vi har längtat efter att få berätta den här nyheten. Det har varit många kontakter med olika livsmedelsaktörer och vi är så glada för att det blir Maträtt som öppnar matbutiken, säger Jonas Lissel, fastighetsförvaltare hos Göteborgslokaler, som äger centrumet.
– Förutom det viktiga att boende i Rannebergen får en matbutik så står Maträtt för så många andra fina värden. De stämmer väl överens med vårt hållbarhetsarbete,
Högst en tredjedel av vanliga priset
Affärsidén bygger på donationer från livsmedelsbranschen, och kunderna ska få köpa varorna till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Tanken är både att förhindra att mat slängs, att bekämpa så kallad matfattigdom och att erbjuda individuellt anpassad arbetsträning.
– Det här blir ju inte vilken matbutik som helst, utan en som motverkar matsvinn och kan sälja till lägre priser, konstaterar Lena Liljendahl.
– Det låter som ett riktigt bra koncept, som kan leda till hållbarhet ur alla tre aspekter samtidigt: både miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Detta är ytterligare ett bra exempel på hur våra medlemmar i samverkan med andra aktörer både tar samhällsansvar och lyssnar på de boendes behov och önskemål.
All lokalyta uthyrd
Förutom att affärslokalerna byggs om, bygger Göteborgslokaler även en ny entré till sin boservice. Därtill får Rannebergens pizzeria nya lokaler, med egen entré och bättre serveringsyta.
– I och med att hela pusslet nu är lagt med ny matbutik, pizzerian och nya entréer, är all kommersiell yta i Rannebergens centrum uthyrd, konstaterar Jonas Lissel.
Ny kurs: Aktiv lokalförvaltning
En femtedel av allmännyttans fastighetsbestånd utgörs av lokaler. Både kommersiella och offentliga lokaler medför utmaningar – men också stor potential. Sveriges Allmännytta har därför tagit fram en ny kurs för aktiv lokalförvaltning.
Ur programmet:
- Hur påverkar lokaler upplevelsen av fastigheten, området och staden?
- Marknadsanalys: Hur värderar man marknadsunderlaget för en verksamhet som exempelvis handel eller restauranger?
- Hur skiljer sig uthyrning och förvaltning av en lokal från en bostad?
27 april – endagskurs i Stockholm
Anmäl dig här