- Nyproduktion, Renovering
- 2024-09-05
- Sveriges Allmännytta
Byggagendan innehåller fyra uppmaningar till riksdag och regering kring lagändringar och stöd.
– Det är tuffare tider än på många år i bostadsbranschen. Därför är det viktigare än någonsin att kostnadsutvecklingen kan vändas för att möta behovet av både ombyggnad och nya bostäder. Då behöver vi tänka nytt och ifrågasätta gamla sanningar och mönster, menar Fredrik Törnqvist.
Byggagendan listar också fyra förslag till kommunerna kring arbetssätt och förenklade processer, allt för att skapa konsekventa och förutsägbara förutsättningar för byggandet.
– Det handlar om långsiktiga spelregler och reformer på bostadsmarknaden – socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Och det är inte bara en enskild åtgärd som kommer att förändra möjligheterna för ett bättre byggande. Det som kommer att göra skillnad är att alla 12 förändringsförslag samverkar och genomförs på bred front, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta och sekreterare i byggherrerådet.
Ta en ledande roll
Byggagendan innehåller även fyra löften från Sveriges Allmännytta och de 322 medlemsföretagen.
– Vi som är medlemmar i Sveriges Allmännytta är redo att ta en ledande roll i utvecklingen och upprustningen av områden och bostadsbestånd, säger Fredrik Törnqvist, som utöver ordförande i byggherrerådet också är vd i bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping.
Sveriges Allmännyttas byggherreråd är ett forum för att fånga upp aktuella utmaningar inom fastighetsutveckling, nyproduktion och renovering. Rådet består av representanter från medlemsföretagen och Sveriges Allmännytta.
Viktigt att vara uthållig
Fredrik Törnqvist konstaterar att många av de frågor rådet diskuterat genom åren fortfarande finns kvar.
– Det är svårt att få till förändringar. Men även om det är svårt och tar tid är det helt avgörande att vi klarar av att vara uthålliga i de viktigaste frågorna. Vi pratar därför fortfarande om förändringar kring LOU, utformning av detaljplaner, typgodkända hus och effektivare processer.
– Sedan finns andra frågor som blivit tydligare i den här agendan, som hållbarhetsfrågan, moms på bostäder och förutsättningarna för renovering, säger han.
Förutom de listade lösningsförslagen innehåller byggagendan även beskrivningar av varför dagens regler och tillämpningar inte fungerar och på vilket sätt förslagen förbättrar förutsättningarna för byggande och renovering.
– Byggagendans tolv punkter kommer att kunna ge positiva och långtgående effekter för att få fram fler nya bostäder till rimlig hyra och för att kunna genomföra hållbara renoveringar. Vi hoppas att många medlemsföretag vill föra agendans budskap vidare till sina lokala politiker och byggnadsnämnder, säger Sofia Hansdotter.
Här är byggagendans punkter:
Fyra uppmaningar till riksdag & regering
1. Lagen om offentlig upphandling ska inte gälla för allmännyttan
- Ändra lagen om offentlig upphandling (LOU) så att det blir tydligt att allmännyttiga bostadsföretag inte omfattas av lagen.
2. Sluta blocka effektivt byggande
- Gör det möjligt att få en byggteknisk lösning godkänd på statlig nivå, som kommuner sedan måste godta i bygglov.
- Gör det möjligt för kommuner att ge bygglov för flerbostadshus som avviker från detaljplan om de byggs med en statligt godkänd lösning.
3. Fixa bättre ekonomi för energirenoveringar
- Inför skattemässigt avdragsgilla avsättningar för energirenoveringar.
- Rabattera fastighetsavgiften för energieffektiva byggnader.
- Tillsätt en utredning för att se över bruksvärdessystemets tillämpning så att åtgärder som stödjer klimatomställningen kan ge en högre hyra.
4. Låt oss slippa onödiga överklaganden
- En detaljplan som följer kommunens beslutade översiktsplan ska endast kunna överklagas i en instans.
- Bygglov som beviljas enligt gällande detaljplan ska inte kunna överklagas under planens genomförandetid om bygglovet är i enlighet med detaljplanen.
Fyra förslag till kommunerna
1. Gör detaljplanerna flexibla
- Gör detaljplanerna flexibla genom att möjliggöra flera olika planbenämningar på samma yta, till exempel bostäder, centrumverksamhet, lokaler och kontor.
- Skapa tillit mellan de olika aktörerna i detaljplaneprocessen.
- Möjliggör avvikelse från byggnormer vid konverteringar, till exempel från kontor till bostad.
2. Skippa detaljer i detaljplaner
- Inför krav på att innehåll i detaljplaner ges i kvm boarea.
- Alla detaljplaneförslag bör genomgå en intern prövning inför beslut med frågeställningen: Behövs alla detaljer?
- Inför ett transparent arbetssätt där det från början framgår vilka övergripande krav som kommer att ställas.
3. Korta tiden för beslut
- Låt kommunfullmäktige fatta beslut om en maxtid för framtagande av detaljplaner.
- Påbörja bygglovsarbetet parallellt med detaljplaneprocessen, om sökanden önskar det.
- Inför effektiva beslutsordningar och delegationsordningar. Bordlägg inte ärenden i onödan.
4. Släpp byggbar mark i alla tider
- Tillgängliggör byggbar mark för bostäder kontinuerligt – oavsett konjunktur.
- Säkerställ byggbar mark genom att förbereda infrastruktur i tid.
Fyra löften från allmännyttan
1. Vi ska agera draglok i planprocesserna genom att
- skapa en tidig dialog samt arbeta tillsammans med både medborgare och kommunens handläggare för att säkerställa smidigare processer och på så sätt identifiera och åtgärda eventuella hinder eller förseningar snabbare.
- samarbeta och vara engagerade i planprocesserna kan vi bidra till att skapa en förståelse för projektens betydelse och fördelar för samhället. Detta kan stärka kommunens motivation att prioritera och effektivisera hanteringen av projekten.
- vara en pålitlig och engagerad samarbetspartner kan vi bygga tillit, vilket i sin tur kan underlätta för framtida projekt och samarbeten.
2. Vi ska utveckla industriellt byggande genom att
- erbjuda ett brett utbud av olika koncept för ett industriellt bostadsbyggande, exempelvis Allmännyttans Kombohus, anpassade för olika förutsättningar, behov och preferenser, kan vi tillgodose en mångfald av krav och önskemål från marknaden.
- utveckla utbudet får bostadsföretag lättare att hitta hållbara, effektiva och kostnadseffektiva lösningar som passar specifika projekt och visioner.
- göra nya och fler upphandlingar och utöka utbudet av Allmännyttans Kombohus tar vi konceptet till nästa nivå och kan öka produktionen.
3. Vi ska gå före i den gröna omställningen genom att
- strukturerat arbeta för ett klimatneutralt byggande i både renovering och nyproduktion genom klimatvänliga materialval
- prioritera vilka åtgärder som ska vidtas vid energirenoveringar ur ett livscykelperspektiv
- säkerställa att åtgärder minskar klimatavtrycket och ger mest nytta för ekonomi och klimat
- utarbeta och upphandla industriella koncept för renovering.
4. Vi ska vara branschledande byggaktörer genom att
- höja vår byggherrekunskap om hur förändrade krav från omvärlden påverkar våra projekt och hur nya krav kan ställas för att nå mål om ett resurseffektivt och uthålligt byggande
- ställa krav på sund konkurrens i våra upphandlingar och vara aktiva beställare för att främja en brottsfri byggarbetsplats
- ta ett tydligt ledarskap genom att främja samverkan mellan branschens alla aktörer.
Se hela byggagendan
Byggandet behöver blir mer resurseffektivt och uthålligt. Sveriges Allmännyttas byggherreråd har därför tagit fram en ny byggagenda med tolv konkreta lösningsförslag – fyra uppmaningar till riksdag och regering, fyra förslag till kommunerna och fyra löften från Sveriges Allmännytta och medlemsföretagen.
Ladda ned den här