- Energi, Förvaltning
- 2024-10-14
- Sveriges Allmännytta
Målet med utbildningen är att hjälpa medlemmarna att skapa bättre inomhusklimat för de boende, sänka driftskostnaderna och optimera driften av befintliga byggnader.
– Jag är väldigt stolt och glad över att vi lyckats skapa den här utbildningen. En väl fungerande drift är avgörande för ett bra inomhusklimat och låg energianvändning, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
En av deltagarna, Katarina Gustavsson, driftcontroller på Bostads AB Poseidon i Göteborg, är mycket nöjd med utbildningen:
– Jag hade höga förväntningar och jag har inte blivit besviken. Det här var precis det jag efterlyst och ville vara med på.
Utbildning i fyra delar
Totalt deltar 40 personer från hela Sverige i utbildningen, som är uppdelad i fyra moduler med både digitala möten och fysiska träffar, bland annat på konferensen Klimat- och energikicken.
– Vi går igenom grunderna i byggnaders tekniska system, hur de påverkar varandra och hur de bidrar till både inomhusklimat och ekonomi, säger Roland Jonsson, senior energikonsult och kursledare.
Under förra veckan möttes alla deltagare i Stockholm för att kombinera teoretiska genomgångar med praktiska besök i ett fläktrum och en fjärrvärmecentral.
– Det var jättebra, först lärde vi oss den teoretiska delen och sedan fick vi se vad det innebär i praktiken. Det blir mer konkret när man ser komponenterna på plats, säger Samuel Jonsson, drifttekniker på Hallstahem.
Nya perspektiv
Samuel är relativt ny i rollen som drifttekniker och ser stor potential i att utvecklas genom utbildningen:
– Jag har fått med mig extremt mycket kunskap, både från andra deltagare och mycket tips och trix från kursledaren Roland. Han är grymt bra och berättar om saker som han faktiskt testat, så vi får ju konkreta exempel som fungerar i praktiken.
Katarina Gustavsson lyfter också fram hur utbildningen gett nya perspektiv:
– Det är lätt att fastna i gammalt tänk och gamla rutiner, men jag har fått med mig saker som jag verkligen kan ta tillbaka till mina kollegor. Saker som vi inte har tänkt på men som vi kan testa. Och vi har ju många fastigheter att testa nya idéer på.
Samuel Jonsson instämmer:
– Det är jättenyttigt att träffa andra deltagare och se hur de jobbar. Man kommer på sätt som man själv borde förändra, för många gör mycket smartare grejer.
Delade erfarenheter
En central del av utbildningen är just utbytet av kunskap mellan deltagarna, där de kan dela erfarenheter från sina egna anläggningar.
– Utbildningens upplägg ger deltagarna möjlighet att knyta värdefulla kontakter och träffas regelbundet med kollegor från hela landet. Tillsammans kan de dela vardagliga utmaningar och hitta gemensamma lösningar, säger Bengt Lind.
En huvudtanke med utbildningen är att deltagarna ska få en kunskapsbas och möjlighet att bygga ett nätverk med branschkollegor.
– Vi kommer att erbjuda utbildningen även nästa år, vilket innebär att nätverket bara kommer att växa med tiden, säger Björn Berggren.
Nästa fysiska träff äger rum på Klimat- och Energikicken i Halmstad i november. Då kommer driftfrågorna dessutom att få ett helt eget spår.
– Att ha ett eget spår med extra fokus på driften känns som ett toppenbeslut. Det är naturligtvis bra för de som deltagit på denna utbildning, men självklart kommer alla deltagare på Klimat- och energikicken kunna välja att gå på detta spår, säger Björn Berggren.
Välkommen till Klimat- och energikicken i Halmstad
Under Klimat- och energikicken bjuds du på en mix av föreläsningar, goda exempel, studiebesök och möjlighet att ta del av ett brett utbud av utställare.
Vårt mål är att du ska få med dig inspiration och många nya insikter. Självklart finns det tid för att byta erfarenheter och mingla!
Halmstad, 13–14 november
Läs mer och anmäl dig här!