I en debattartikel i tidningen Aftonbladet lyfte Cathrine Holgersson förra veckan frågan om vem som ska stå för notan för skyddsrummen – som är en del av Sveriges gemensamma civilförsvar.

– Ansvaret läggs på fastighetsägarna utan att någon egentligen vet vilket skick skyddsrummen är i eller vad det kommer att kosta att få dem redo. Det innebär att det i förlängningen är hyresgästerna som får stå för notan för något som är en nationell angelägenhet, skrev hon i debattartikeln.

I en radiointervju i P4 Dalarna svarade sedan Carl-Oscar Bohlin (M), minister för civilt försvar, på kritiken från Sveriges allmännytta – och höll inte alls med om att det behövs ett ökat statligt stöd för att rusta upp Sveriges skyddsrum.

Han framhöll i stället att det alltid varit fastighetsägarens ansvar att hålla skyddsrummen i gott skick och att många har struntat i den uppgiften – och kallade Sveriges Allmännyttas utspel ”lite gnälligt” .

TV-debatt med ministern och MSB

Under onsdagen lyftes debatten ännu en nivå när Cathrine Holgersson mötte Carl-Oscar Bohlin och Anders Johannesson, skyddsrumsansvarig för MSB, först i TV4.

–  Många av våra medlemsföretag har en stor del av Sveriges 64 000 skyddsrum. De byggdes mellan 1950- och 1970-talet till den nivå som man då byggde skyddsrum. Att i dag upprätthålla den skyddsnivå som krävs innebär en hel del utmaningar för många, både på ventilationssidan och till exempel hur vi snabbt ska få fram en toalett som fungerar. Det finns en stor osäkerhet och en oro hos våra medlemmar, framhöll Cathrine Holgersson.

Anders Johannesson, Cathrine Holgersson och Carl-Oscar Bohlin.

Hon betonade att Sverige Allmännytta skulle vilja att det görs en riktig nationell inventering av skyddsrummen och att finansieringsfrågan sedan ses över – vilken del fastighetsägarna ska stå för och vad staten ska stå för.

– Det är lite yrvaket att inse nu att fastighetsägare ansvarar för skyddsrummen. Det är ett ansvar som har funnits sedan 60-talet, svarade Carl-Oscar Bohlin.

Hur långt räcker 100 miljoner?

MSB har fått 100 miljoner kronor för arbetet med tillsyn och upprustningen av skyddsrum i Sverige. MSB:s Anders Johannesson fick frågan om hur långt detta räcker.

– Ge oss lite tid så kommer vi att göra mycket nytta för de pengarna. Vi har äskat lite mer i budgetunderlagen för framtida år för att det ska kunna bli en ordentlig ökning av hastigheten i renoveringen som vi påbörjat, svarade han.

Har vi tid?

– Vi har bråttom att komma i kapp. Jag utesluter inte alls att vi behöver titta på det här anslaget, men i grunden behöver det finnas en förståelse för att staten inte kan lösa alla problem, sa Carl-Oscar Bohlin.

Apropå den tillskjutna summan om 100 miljoner påpekade Cathrine Holgersson som en jämförelse att enbart ett bostadsbolagen i Stockhom behövt lägga över 30 miljoner kronor för att nå upp till den nivå på skyddsrummen som behövs.

Hon påpekade att fastighetsägarna inte har uppfattat läget som skarpt tidigare – som så många andra.

– Jag blir lite förvånad när regeringen tvingas låna 300 miljarder för att rusta upp försvarsmakten. Kanske att vi ALLA inte varit så förberedda på att vi skulle hamna i den här situationen, sa Cathrine Holgersson.

Fortsatte i Studio Ett

Debatten om ansvar och kostnadsfördelningen fortsatte senare under kväll P1-programmet Studio Ett.

– De medlemsföretag som vänder sig till oss säger att det på sina håll blir extremt stora kostnader, sa Cathrine Holgersson.

Carl-Oscar Bohlin underströk att regeringen ska femdubbla anslagen till det civila försvaret och att staten tar kostnader för specialinvsteringar i skyddsrum.

– Det är möjligt att vi behöver skjuta till mer medel till detta framöver, sa han.

Carl-Oskar Bohlin och Cathrine Holgersson under direktsändningen i Sveriges Radio med programledarna Mikael Sjödell och Helena Groll.

Cathrine Holgersson påpekade att allmännyttans upplevelse är att samarbetet inte riktigt fungerar.

– Tömma förråden kan vi göra, men vem stänger dörren när skyddsrummet är fullt och vem säkerställer att vi får upp kvaliteten på toaletter och luft? Det är en viktig fråga för våra hyresgäster och för Sverige. Jag tycker att vi borde vara överens om vi skulle behöva en riktig översyn av den här frågan.

– Jag håller med om det. Det är därför vi gett ett upppdrag till MSB, vi behöver ha en bemanningorganisation för de stora befolkningsskyddsrummen som kräver särskild expertkompetens för att kunna driftas. Där har vi tillsatt ett uppdrag för att få på plats civilplikt, sa Carl-Oscar Bohlin.

Däremot tyckte han att frågan om vem som stänger dörren är en icke-fråga.

– Det handlar om att fördela uppgiften att utrymma och städa ur ett skyddsrum på 48 timmar till exempel till de boende.

Sista ordet

Cathrine Holgersson fick sedan sista ordet i radiodebatten om skyddsrumsnotan.

– Vi har bara en intäkt och det är våra hyror. Vi är de fastighetsägare som har boendegrupperna med svagast ekonomi och vi har fått prioritera hårt. Regeringen lånar 300 miljarder när man behöver rusta upp försvarsmakten. Vi har inte den möjligheten, vi kan inte höja hyrorna. Det finns bolag som står med kontrollbalansräkning och dålig ekonomi. Så vi gör vad vi kan, men vi behöver se över var staten kan stödja oss mer.

Länk till debatterna i sin helhet finns längst ned på sidan.