- Allmännyttan
- 2024-12-11
- Sveriges Allmännytta
Enligt rapporten är vakansproblematiken mest påtaglig i mindre kommuner och i utkanten av större arbetsmarknadsområden.
– Rapporten visar att vakansnivåerna i de minsta regionerna har stigit till hela 8,1 procent, medan centralorterna i storstadsregioner i princip har noll vakanser, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
I vissa kommuner är situationen extra utmanande. Exempelvis har en kommun med färre än 10 000 invånare i Västerbotten sett vakansnivån öka med 11,5 procentenheter sedan 2017, främst till följd av en långsiktig negativ befolkningstrend. I Småland har vissa miljonprogramsområden, som tidigare hyrdes ut till Migrationsverket men nu står med tomma lägenheter, varit föremål för både rivning och omvandling.
Orsaker till vakansproblemen
Rapporten pekar på flera bakomliggande faktorer:
- Nyproduktionens påverkan: Hög nyproduktion i många regionstäder har möjliggjort en omflyttning där hyresgäster flyttat till nybyggda bostäder i mer attraktiva områden – vilket lämnat äldre bestånd, ofta renoverade och med hög hyra, tomma.
- Hushållens ekonomiska situation: Minskad köpkraft och förändrade flyttmönster har också påverkat efterfrågan på bostäder.
- Demografiska utmaningar: Negativ befolkningstillväxt och svaga flyttnetton i mindre kommuner gör det svårt att fylla tomma bostäder, särskilt i mindre attraktiva områden.
Förslag till åtgärder
Rapporten presenterar flera strategier för att hantera vakansproblematiken:
- Anpassning av hyror: Rabatt på hyror i vissa områden för att attrahera hyresgäster.
- Aktiv marknadsföring: Lyft fram fördelarna med att bo i hyresrätt genom riktade insatser.
- Omvandling och rivning: Anpassa bostadsbeståndet genom att riva eller omvandla svåruthyrda lägenheter, till exempel genom att anpassa lägenhetsstorlek till efterfrågan.
- Långsiktig planering: Anpassa nyproduktion och renoveringar till lokala behov och befolkningsprognoser.
Optimism trots utmaningar
Trots problemen ser många bostadsföretag i storstadsregioner och större arbetsmarknadsområden positivt på möjligheten att minska vakanserna genom riktade insatser.
– För många bostadsbolag är renoveringsbehovet av det äldre beståndet en stor utmaning. För att klara det till en hyresnivå som hyresgästerna kan betala och upplever rimlig i förhållande till nyproduktion, skulle ett renoveringsstöd för hyreshus motsvarande rotavdraget underlätta, säger Anders Nordstrand.
Rapporten finns tillgänglig via länken nedan.