Projektet i korthet

Inblandade bolag

MKB

Publicerat i mars 2018

– Det var klockrent att börja med vänskapsboende i seniorhuset i Nydala. Vi införde det efter en stamrenovering. Huset är för 55plus, det är en hel del aktiviteter där och huset sköts delvis med självförvaltning, berättar Magnus Röman, som varit projektledare för vänskapsboendet.

På Eriksfältsgatan finns sedan i maj 2017 de sex stycken fyrarumslägenheter om 78 kvadratmeter som hyrs ut som vänskapsboenden. Hyreskontrakt tecknas för ”sovrum och del i lägenhet”. Det går inte att göra en intresseanmälan själv, utan kan bara göras tillsammans med en vän. MKBs krav är att vännerna inte redan är skrivna på samma adress, förlovade eller gifta.

– Stora ytor hyrs ut till för få människor, kvadratmetrarna nyttjas inte så effektivt som de borde. Med den bostadsbrist vi har i Malmö idag är den här typen av kontrakt en smart lösning, säger Magnus Röman och tillägger:

– Som kärlekspar kan man ha råd att dela en större lägenhet, men blir man sen ensam kvar som äldre blir det ofta för dyrt. Staden kan behöva gå in med bostadstillägg. Här finns en lösning som är billigare och bättre. Sen finns det ju en social aspekt såklart, det är viktigt med sällskap.

Det mesta inbakat i hyran

I dagsläget ligger hyran som vänbo på runt 4600 till 4700 kronor per person och då ingår det mesta förutom varmvatten. Uppsägningstiden är, likt övriga kontrakt, på tre månader.

– Vi har försökt hitta en lösning där det mesta är inbakat i hyran, så att det blir så enkelt och rättvist som möjligt för dem som delar. Många äldre i dag är ju resebenägna och kan man bo ihop med någon så blir det ju mer över till reskassan, säger Magnus Röman glatt.

Han berättar att det var i samband med stamrenoveringen av det 13 våningar höga huset som sex lägenheter gjordes om till vänskapsboenden. Och även om det var mycket att lösa för att få till en bra kontraktsform så fanns det ju fördelar. I stället för att bygga två kök till hyresgästerna, räckte det med ett, till exempel.

Soppkvällar, bingo och föreläsningar

På andra våningen i seniorhuset i Nydala finns aktivitetslokaler med café och bibliotek. Här anordnas till exempel soppkvällar, bingo och föreläsningar. En styrelse som består av personer som bor i huset är aktiva i det arbetet och de har även koll på självförvaltningen, till exempel städning av vissa gemensamma ytor och även trädgårdsarbete.

– Huset bygger på gemenskap och sammanhållning som de boende driver tillsammans med en seniorvärd vi har på MKB. De åker även tillsammans med andra seniorhus på utflykter och teater, berättar Simon Åkesson, som är lägenhetsutvecklare på MKB och har hand om seniorhuset i Nydala.

– Som vuxet barn till åldrande föräldrar kan man känna sig orolig i många lägen, men skulle det hända något så finns ju gemenskapen och deras polare där, tillägger Magnus Röman.

Vänskapsboende – så funkar det på MKB:

  • Vänner ansöker tillsammans om att få dela lägenhet. Hyreskontrakt tecknas för ”sovrum och del i lägenhet”. Eftersom vännerna skriver separata kontrakt med MKB kan till exempel bostadstillägg sökas beroende på var och ens ekonomiska situation.
  • Hemförsäkring, tilläggsförsäkring (”drulleförsäkring”), el, bredband och tv med brett kanalutbud ingår i hyran. Varmvattenräkningen delas 50/50.
  • En vän får inte ta över den andra personens del av kontraktet och bo själv, utan måste då hitta en ny vän som klarar de ekonomiska kraven för att hyra den andra halvan av lägenheten. Om det inte går erbjuder MKB en lägenhet på 1 till 2 rum och kök i samma område.

MKB Fastighets AB har cirka 300 medarbetare och är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag. Med drygt 22 500 lägenheter och 1 100 kommersiella lokaler är MKB det största fastighetsbolaget i Malmö. Ägare är Malmö stad.