Digitaliseringen inom allmännyttan är en avgörande fråga, där allt från förvaltning och drift till kundnöjdhet kan optimeras genom rätt tekniska lösningar. Digitaliseringsrådet, som består av representanter från Sveriges Allmännyttas medlemsbolag, har som mål att skapa en gemensam agenda för att förenkla och snabba på digitaliseringen i sektorn.
Kompetens och datatillgänglighet största utmaningen
Den största utmaningen för allmännyttan, enligt Morgan Johnsson, ordförande i Digitaliseringsrådet, är att säkerställa att både medarbetare och hyresgäster kan hänga med i den digitala utvecklingen. Det krävs både utbildning och engagemang inom bolagen, samtidigt som systemen måste göras användarvänliga och tillgängliga för alla.
– Det är en utmaning att integrera nya digitala lösningar på ett sätt som skapar reellt värde för både verksamheten och hyresgästerna, samtidigt som vi hanterar säkerhets- och integritetsfrågor, säger Morgan Johnsson.
Hållbarhet genom datadriven verksamhet
Digitaliseringen kan stärka hållbarhetsarbetet inom allmännyttans medlemsbolag på flera nivåer – ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Genom att samla och analysera data kan verksamheten effektivisera processer, spara pengar och samtidigt förbättra tjänsterna för hyresgästerna.
– Vi ser hur data kan bidra till ekonomiska besparingar genom digital fastighetsförvaltning och smarta energilösningar, förklarar Morgan Johnsson. Samtidigt kan vi förbättra tillgängligheten och servicen för hyresgäster, till exempel genom digitala plattformar som underlättar kommunikation och boendestöd.
Ekologiskt kan digitala verktyg också användas för att optimera avfallshantering och minska energianvändning.
– Genom att övervaka och analysera våra resurser kan vi minska vår miljöpåverkan, säger han.
Framtidens teknik är IoT, AI och datadrivna plattformar
När det gäller framtiden ser Morgan Johnsson stora möjligheter med teknologier som Internet of Things (IoT), artificiell intelligens (AI) och datadrivna plattformar. Dessa teknologier ger bostadsbolagen verktyg för att hantera fastigheter på ett mer proaktivt och hållbart sätt.
– IoT-sensorer för exempelvis energiövervakning eller klimatkontroll kan ge oss möjlighet att samla in realtidsdata, vilket gör att vi kan optimera förvaltning och fastigheters prestanda, säger Morgan. AI kan hjälpa oss att förutse och hantera underhåll innan problem uppstår, vilket både sparar tid och pengar. Dessutom kan digitala plattformar som integrerar flera tjänster, från fastighetsskötsel till hyresgästsupport, effektivisera verksamheten och förbättra både driften och hyresgästernas upplevelse.
Egendesignat ärendehanteringssystem stödjer Sjöbohems kundresa
Ett framgångsrikt eget utvecklingsprojekt, som Morgan Johnsson nämner vid förfrågan, är Sjöbohems ärendehanteringssystem som hans medarbetare har designat och utvecklat som nu fullt ut stödjer den kundresa man vill erbjuda.
– Det faktum att vi nu kan fortsätta göra förbättringar i systemet tillsammans med våra kunder, baserat på deras behov och erfarenheter, är en stor fördel, tillägger han. Det gör att vi kan säkerställa att systemet verkligen fungerar som avsett och ger mervärde både för våra kunder och för vår verksamhet.
Jobbar gärna i nätverk
Ett effektivt samarbete mellan medlemsbolagen är avgörande för att lyckas med datadriven verksamhetsutveckling, menar Morgan Johnsson, och betonar vikten av att dela kunskap, erfarenheter och bästa praxis för att utveckla gemensamma lösningar.
– Det krävs ett engagerat och strukturerat samarbete med nätverk eller arbetsgrupper där bolagen kan utbyta erfarenheter och skapa gemensamma lösningar och resursdelning, tillägger han.
Sveriges Allmännyttas roll som kunskapsplattform
Sveriges Allmännytta har en viktig roll som kunskapsplattform för delning av bästa praxis och erfarenheter inom digitala lösningar. Morgan Johnsson ser organisationen som en nyckelspelare i att främja gemensamma digitala standarder och verktyg, vilket skulle underlätta samarbetet mellan medlemsbolagen.
– Sveriges Allmännytta kan verkligen hjälpa till genom att samla kunskap och erbjuda utbildning och stöd i implementeringen av digitala verktyg, säger han.
Vill bidra till en kultur av kontinuerlig förbättring
Avslutningsvis reflekterar Morgan Johnsson över vad som inspirerade honom att engagera sig i rådet. Intresset för organisationsutveckling, effektivisering och verksamhetsutveckling med hjälp av digitalisering var en avgörande faktor.
– Jag ser digitalisering och verksamhetsutveckling som en avgörande faktor för att förbättra effektiviteten och kvaliteten i vår verksamhet. Rådets arbete framåt ser jag som en möjlighet att tillsammans utforska innovativa lösningar och implementera best practices som kan gynna hela allmännyttan, säger han.
Morgan Johnsson ser fram emot att bidra till en kultur av kontinuerlig förbättring, där tillgängliga digitala verktyg och resurser identifieras och används för att möta bolagens behov och skapa värde för både bolagen och hyresgäster.