Projektet i korthet

Inblandade bolag

Uppsalahem

Publicerat i november 2024

Våren 2023 beslutade Uppsalahems ledningsgrupp att all nybyggnation ska följa ambitiösa klimatgränsvärden i linje med Parisavtalet. Projektet Takryttaren i bildspelet ovan –  med 174 bostäder som inkluderar hyresrätter i blandade storlekar samt LSS-boenden och ett nytt koncept med delningsbostäder –  blev första projektet med krav på ett skarpt klimatgränsvärde.

För Takryttaren kravställde man ett gränsvärde på 225 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea, vilket är 40 procent lägre än basvärdet från 2020 enligt Boverkets referensvärden. Detta gjorde Uppsalahem utan att utöka den ekonomiska budgeten eller göra avkall på andra krav som exempelvis energieffektivitet eller Svanen-certifiering.

– Klimatomställningen behöver gå fort och därför måste vi våga testa nya lösningar. Sedan räcker det inte med pilotprojekt, vi måste också skala upp och breddinföra. Eftersom vi infört ett klimatmål för nyproduktion i Uppsalahems affärsplan ställer vi dessa krav i alla våra nyproduktionsprojekt, säger Åsa Pallin, hållbarhetsstrateg på Uppsalahem (bilden ovan).

Stort antal anbud

Uppsalahem blev positivt överraskade av det stora antalet anbud, eftersom man var osäker på om de höga klimatkraven skulle vara möjliga att uppnå. Det lades även en stor vikt vid utvärderingen på hur entreprenören skulle arbeta med klimatfrågan, samt att det fanns ekonomiska incitament för att pressa klimatavtrycket ytterligare. Detta gjorde att entreprenörerna redan i anbudsskedet planerade för smarta och effektiva lösningar som skulle spara både kostnader och minska klimatutsläpp.

– Eftersom klimatutsläppen från nyproduktion är mycket höga så har vi infört tuffa krav på klimatgränsvärden. Genom dessa gränsvärden, som utgör klimatbudget för hela byggskedet, får vi alla involverade i att hitta klimatsmarta och effektiva lösningar redan från start. I pågående projekteringar ser vi att klimatutsläppen minskar drastiskt i projekten, säger Åsa Pallin.

De senaste beräkningarna för Takryttaren visar att projektet förväntas nå så lågt som 188 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea, vilket är en 50-procentig förbättring mot basvärdet.

Mindre källaryta

Bland de åtgärder som Uppsalahem lyfter fram är att mängden källare har minskats genom att flytta ytor till vindar, användning av klimatförbättrad betong (nivå 4) samt specialtillverkade prefabricerade betongelement som tagits fram av leverantören specifikt för projektet.

Uppsalahem planerar att fortsätta ställa klimatkrav i linje med affärsplanen och har hittills infört klimatgränsvärden i tre projekt.

– Vi är stolta över det vi har gjort, att vi har vågat vara ambitiösa och testat att pressa gränserna så här mycket. Vi vill också sprida detta goda exempel till andra, för att visa att det finns enorm potential att göra skillnad inom detta område. Nuvarande beräkningar i vårt första projekt visar att vi kan minska klimatavtrycket till hälften, utan ökade kostnader eller avkall på andra krav. Det är ju ett helt otroligt resultat! Vi uppmanar nu fler att följa efter och ställa dessa krav! säger Åsa Pallin.

– Vi är många inblandade som gjort detta möjligt. Från samverkan med medlemmar i Uppsala Klimatprotokoll för att ta fram gemensamma gränsvärden, till en ledningsgrupp med höga klimatambitioner som vågar anta utmaningen, till projektledare med stort driv och kunniga entreprenörer i samverkan samt konsulter med stor kunskap. Tillsammans gör vi skillnad och kan känna oss väldigt stolta över det vi åstadkommer!

Juryns motivering:

Uppsalahems bidrag visar på spjutspets i bemärkelse av att sätta gränsvärde för klimatpåverkan i byggandet. Att lyckas ta dessa principbeslut är viktigt för framtiden. Stort plus att de har efterfrågat en ny produkt och därmed drivit på utvecklingen. Det är viktigt att ha dessa murbräckor som går före och tar den djupa dialogen med entreprenörer och leverantörer.