Invid höga tallar i Fristad utanför Borås reser sig två lika höga sexvåningshus. Även de helt i trä.
Det mest anslående är kanske fasaden, av cederträspån från trädet jättetuja. Men hela huset är byggt i trä. Stommen är en massiv träkonstruktion, där träet även behållits på insidan. Själva lägenhetsväggarna är alltså stommens insida.
– Sedan är det isolering på utsidan och ytterst en träfasad. Men arkitekten vill gärna kalla det för att det är trä rätt igenom. Tjockleken på väggen är någonstans mellan 50 och 55 centimeter, berättar Kjell-Ove Sethson, vd för Fristadbostäder (Fribo).
Det hela startade som en arkitekttävling 2008, där ett av kriterierna var att husen skulle byggas i trä.
– Trähus lagrar in koldioxid i träet. Så vi har bundit in 900 ton koldioxid i stommen i de här husen. För de 900 tonen kan man resa 160 varv med bil runt jorden, säger Kjell-Ove Sethson.
Han tror att Fribo kommer att fortsätta bygga i trä.
– Det kan verkligen göra skillnad att använda förnyelsebara byggmaterial. Därför känns det omöjligt att backa tillbaka och börja bygga i stora tunga stommar i betong.
Nästan som passivhus
Energiförbrukningen är låg.
– Behovet av värme är väldigt litet, husen är nästan byggda i passivhusstandard.
Fasaden beräknas hålla i 50 år och ska vara underhållsfri. Materialet är enligt leverantören helt fritt från kemikalier men ändå beständigt mot röta och skadeinsekter.
– Om man ställer den här fasaden mot en vanlig klassisk fibercementskiva, som dessutom kan vara tillverkad lokalt, så går det bara åt en tredjedel så mycket koldioxidutsläpp, trots att träspånen transporterats från Kanada, säger Kjell-Ove Sethson.
Många priser
Husen har vunnit flera priser. Bland annat Borås stadsbyggnadspris 2015, för en ”nytänkande och tydlig egen karaktär med cederspånklädda väggar och välvda tak.” Juryn såg husen som ”vår tids tolkning av punkthusidén” och prisade att den höga verkshöjden inte betydde höga kostnader eller höga hyror.
2016 nominerades husen till Årets bygge i Sverige. Samma år fick de också hederspris av den nordiska bostadsorganisationen NBO. Så här löd juryns motivering:
”Ett projekt som sticker ut både genom sin utformning och sitt tydliga livscykelperspektiv. Spännande tak- och ytterväggskonstruktioner. Lägenheterna och trapphusen är ljusa och väl utformade. Den låga energiförbrukningen i kombination med låga byggkostnader skapar goda förutsättningar för uthyrning av hyreslägenheter även på en mindre ort.”