Internkön har funnits i sin nuvarande form sedan 2010, är kostnadsfri för hyresgästerna, ger dem poäng efter boendetid och sköts av Bostadsförmedlingen i Stockholm.
– Varje gång en lägenhet blir ledig gör våra uthyrare en bedömning om den passar för vår interna byteskö eller om den ska förmedlas genom den vanliga bostadskön. Lägenheterna i internkön ska representera hela vårt bostadsutbud, men lägenheterna är ofta större eftersom det efterfrågas av många hyresgäster, berättar Johanna Lindroth.
Hon framhåller att internkön är uppskattad, eftersom den ger hyresgästerna möjlighet att få en ny lägenhet – samtidigt som de som även står i Bostadsförmedlingens vanliga bostadskö behåller sina köpoäng där.
– Att flytta till en hyresvärd med en internkö innebär en extra trygghet: tryggheten i en andra chans. För man vet aldrig när livet förändras, och om ens köpoäng då är tillräcklig för att kunna efterfråga en ny bostad i den vanliga bostadskön. Internkön gör det helt enkelt enklare för våra hyresgäster att hitta en ny bostad när behovet uppstår, utan att spendera sin kötid i den vanliga bostadskön.
Minskade inlåsningseffekter
Därmed minskas de inlåsningseffekter som kan uppstå i hyresrätt när man vill flytta – och att rörligheten ökar bidrar till en socialt hållbar bostadsförsörjning, eftersom fler får möjlighet att bo i bostäder som passar deras behov, påpekar Johanna Lindroth.
– Den lägenhet som blir ledig efter förmedling i internkön förmedlas ju alltid i sin tur genom den vanliga bostadskön. På så sätt blir det ett nollsummespel för den vanliga bostadskön. Så det finns ingen risk att stänga ute dem som saknar en bostad idag. Snarare tvärtom – eftersom internkön uppmuntrar till rörlighet får fler bostadssökande möjlighet till ett förstahandskontrakt.
Internköer ökar också hyresrättens attraktivitet, understryker Johanna Lindroth.
– Det gör det enklare att leva i hyresrätt, genom hela livets förändrade behov, och det bidrar till ökad attraktivitet i förhållande till hyresvärdar som inte erbjuder samma hyresgästförmån. Det är något som fler bostadsbolag skulle kunna tillämpa för att göra hyresrätten mer attraktiv och tillgänglig för fler.
Öronmärkning för vissa grupper
Svenska Bostäder reserverar en del lägenheter i internkön för särskilda målgrupper. Vissa lägenheter öronmärks till exempel för seniorer och barnfamiljer, med syftet att motverka trångboddhet.
– Ibland förändras ju livet snabbare än ens köpoäng hinner öka. Till exempel för den barnfamilj som helt plötsligt behöver, och kan, efterfråga en stor lägenhet när familjen växte snabbare än förväntat. Då kan det ha stor betydelse att vissa lägenheter är reserverade för en viss grupp, som barnfamiljer, säger Johanna Lindroth.
Kort om Svenska Bostäder
Antal lägenheter: Cirka 28 100.
Lokaler: 411 000 kvadratmeter.
Antal anställda: 349.
Vakanser: Generellt inga.
Genomsnittlig kötid: Internkön drygt 14 år, vanliga bostadskön 11 år.
Förturer: Förtursansökningar hanteras inte av Svenska Bostäder, utan av Bostadsförmedlingen på uppdrag av kommunfullmäktige i Stockholms stad och är myndighetsutövning. Reglerna kring förtur bestäms av Bostadsförmedlingens styrelse.