I Ronneby stod ett 1950-talshus med 27 lägenheter med ett rivningsbeslut, och en ny byggnad var planerad att ta dess plats. Men Ronnebyhus valde en annan väg. Genom noggranna beräkningar och djupare analyser upptäckte de att en helrenovering inte bara var ekonomiskt fördelaktig, utan även kunde skapa fler lägenheter och minska miljöbelastningen. De lyckades därmed få rivningsbeslutet hävt.
– Vi började räkna på renovering eftersom vi anade att det kunde vara mer lönsamt. Besiktningen visade att gammalt inte nödvändigtvis betyder dåligt. När ekonomin talade för renovering, var styrelsen med oss på en 180-graders vändning, berättar Ida Karlsson.
”När ekonomin talade för renovering var styrelsen med oss på en 180-graders vändning”
Fokus på energi och återbruk
Miljö- och byggnadsförvaltningen klassade byggnaden som bevaransvärd, vilket satte fokus på energibesparing och återbruk. Ronnebyhus valde att miljömärka renoveringen med Svanen, som därmed blev Sveriges första Svanen-renovering.
En av de största klimat- och energivinsterna kom från att återanvända material, bland annat tegel- och betongstommen, fönster, trapphus, ledstänger, beslag och till och med delar av köksinredningen.
– Under hela arbetets gång hade vi ett nära samarbete och kontinuerlig dialog med våra entreprenörer och hittade tillsammans metoder och arbetssätt för att lösa många utmaningar. Sätt som nu används i andra projekt på Ronnebyhus, säger Ida Karlsson.
Från 113 till 65 kilowattimmar
Resultatet? Det gamla energivärdet i byggnaden var 113 kilowattimmar per kvadratmeter med igensatt självdrag och det nya energivärdet är 65 kilowattimmar per kvadratmeter med fungerande ventilation. Ronnebyhus har också infört markslingor för att utnyttja markens värme och kyla, och har avstått från att använda relining.
– I stället för att använda relining i bottenplattan så valde vi att förlägga avloppsrören utanför huset i samband med dräneringen, säger Ida Karlsson.
Rören går nu in genom källarväggen och ansluts till de nya avloppsstammarna.
– Fördelen med detta var att vi slapp en dyrare lösning med relining som utsöndrar miljöskadliga ämnen (exempelvis bisfenoler). Dessutom blir lösningen lättare att sköta framöver, då vi kommer åt den via spolbrunnar från utsidan, säger Ida Karlsson.
Projektet har gett Ronnebyhus värdefulla insikter om återvinning och hållbara lösningar som de nu implementerar i andra renoveringar.
Juryns motivering:
Ronnebyhus bidrag visar upp ett imponerande och modigt sätt att genom väl underbyggda underlag få ett rivningsbeslut hävt. Projektet är ambitiöst och genomtänkt med fina kvantifierade resultat. Extra roligt att ett mindre bolag kan visa vägen i denna fråga och dessutom bli den första Svanenmärkta renoveringen i Sverige.