Projektet i korthet

Inblandade bolag

Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Göteborgslokaler, Framtidenkoncernen, Störningsjouren i Göteborg, socialförvaltningen i Göteborg med flera.

Publicerat 5 november 2024

Orange Day har instiftats av FN och infaller den 25 november varje år, och många organisationer och företag har liksom Poseidon och systerbolagen inom Framtidenkoncernen utökat det till en orange vecka. Förra året klädde sig många av medarbetarna i orange kläder, orange flaggor hissades och det anordnades föreläsningar, ljusmanifestationer, tipspromenader, samtal, pärlning av armband och mycket annat. Under hela veckan belystes också hus, gårdar och torg i orange i bolagens bestånd.

Tre kvinnor står intill varandra och ler in i kameran
Från vänster: Mia Olsson Broander, Emeli Börjesson från socialförvaltningen och Sofia Gärdsfors, vd för Störningsjouren.

Mia Olsson Broander, som är kommunikationsstrateg på Poseidon, framhåller att aktiviteterna genomförts i gott samarbete med kollegorna på socialförvaltningen och andra i staden.

Budskapet formulerades såhär:

Var tionde barn i Sverige lever i ett hem med hot och våld. Var fjärde svensk kvinna har varit utsatt för hot eller våld. Det tycker inte vi är okay. Och vi vill att du ska veta det! Tillsammans sätter vi ljus på problemet – och säger absolut nej till hot och våld!

– Även i år kommer liknande aktiviteter att ordnas veckan kring den 25 november, berättar Mia Olsson Broander.

Våga bry dig 365 dagar om året

Det var Mia Olsson Broander och koncernkollegan Sofia Gärdsfors, vd på Störningsjouren, som tog trygghetskonceptet Våga bry dig till Göteborg.

– Under en vecka kring Orange Day sätter vi allt ljus på problemet, men arbetet kring Våga bry dig pågår året om tillsammans med våra hyresgäster. Det handlar om den goda viljan hos var fjärde göteborgare, så vi kan göra stor nytta ihop om vi mobiliserar oss, säger Mia Olsson Broander.

Grundtanken är att både hyresgäster och anställda ska våga agera om de är oroliga för att någon far illa, till exempel genom att vara utsatt för våld i sin familj. På Poseidons hemsida, och även på anslag uppsatta i husen, ger bostadsbolaget följande uppmaningar:

  1. Är det en akut eller hotfull situation, ring alltid polis/ambulans på 112.
  2. Ring på hos din granne och fråga hur det står till. Om det behövs, ta hjälp av andra grannar.
  3. Behöver du hjälp kväll eller natt, ring Störningsjouren på 031-80 50 75.
  4. Om du känner oro för barn i huset, ring Socialtjänsten på 031-365 00 00.

Det finns även dekaler på flera olika språk med Kvinnofridslinjens telefonnummer.

Utbildning i civilkurage

Inför sommaren grundutbildades också Poseidons sociala team och trygghetsteam med representanter från koncernkollegorna – samt även feriejobbssamordnarna och handledarna för sommarjobbarna – i civilkurage och våldsprevention, i samverkan med socialförvaltningen.

Därtill fick Poseidons 330 sommarjobbare en introduktion till Våga bry dig. De fick också tre uppmaningar: Säga hej till den man möter, agera om någon far illa och arbeta utifrån företagets värderingar – schyssta, handlingskraftiga, lyssnande och ett lag.

– Tillsammans kan vi ge sommarungdomarna grundläggande värderingar och verktyg som motverkar våld och istället ge dem pepp och verktyg för att våga bry sig på ett säkert sätt – i arbets- och boendemiljöerna hos oss och i sina framtida karriärer, säger Mia Olsson Broander.