Vilja att skala upp egenproducerad energi
Mimer är med i Skåneinitiativet som lanserades på konferensen SABOs energiutmaning 2008. Genom att delta åtog sig bolaget att minska sin energianvändning med 20 procent från basåret 2007 till 2016. Under åren har Mimer satsat stort på energibesparande åtgärder, men också på elproduktion i begränsad skala genom solceller på tak och fasader. För att skala upp den egna elproduktionen fattades beslut om att köpa ett eget vindkraftverk 2013. Hösten 2014 sattes Mimers första vindkraftverk i drift.
– Att ha ett eget vindkraftverk innebär att vi bidrar till en ökad mängd förnybar energi på elmarknaden. Det innebär också att ungefär 40 procent av vårt behov av fastighetsel kommer från vinden. Det är ekonomiskt fördelaktigt och känns mycket bra ur miljöhänseende, säger Mikael Söderberg, affärs- och utvecklingsansvarig på Bostads AB Mimer.
Fastighetselen används till exempel för fläktar, pumpar, gemensamma tvättstugor och belysning i allmänna utrymmen.
Invigning och dop av Rena Snurren
Vindkraftsparken Bosjövarden ligger i Mora kommun och det är vindkraftsföretaget OX2 som ansvarar för driften av parken. I maj 2015 invigdes parken med pompa och ståt.
– Vi fick chansen att döpa vårt vindkraftverk och ville hitta ett slagkraftigt och bra namn. Efter lite tankeverksamhet kom vi fram till att verket skulle heta Rena Snurren. Det är ett passande namn, säger Mikael Söderberg och ler stort.
Övriga verk i parken ägs bland annat av Polarbröd och kommunerna Tyresö och Sollentuna. Vindkraftsparken beräknas producera totalt 75 GWh/år, vilket motsvarar hushållsel för över 16 000 hushåll per år.
Vindkraftens framtid
Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen och står i Sverige för cirka 8 procent (2014) av vår elanvändning. Ett vindkraftverk kan leverera el, i varierande grad, under cirka 90 procent av årets timmar.
Sverige har, enligt OX2, bland de bästa vindförhållandena i världen. Ändå ligger vi idag långt efter i utbyggnaden av vindkraft jämfört med många andra länder. Jämför man med till exempel Tyskland, så har Sverige 26 procent större landyta, bara en niondel så många invånare och betydligt bättre vindlägen, ändå har vi bara en årsproduktion på 10 TWh mot Tysklands 45 TWh (lika mycket som den svenska kärnkraften producerar). Det finns alltså en utvecklingspotential för den svenska vindkraften.