Städavdelningen är numera Tierpsbyggens största – och det har inte varit några problem att få tag i så många nya medarbetare. Ansökningarna har fyllt flera pärmar och när arbetsförmedlingen ordnade speeddejtning kom så många att man var tvungen att stänga dörrarna – och den avsatta timmen fick trefaldigas.
– Och de 15 som vi anställde för ett år sedan, de är kvar allihop. Vi har till och med fått så gott rykte att folk ringer hit och ber om att få börja jobba hos oss, säger Inger Hillblom Andersson.
De som anställts har fått en veckas betald utbildning, med en avslutande certifiering av sina kunskaper. Därefter vidtog indelning i arbetslag.
Arbetar parvis
Ett av de kollegiala paren är Annika Eriksson och Daniel Wennman. De städar trapphus, tvättstugor och källargångar i Karlholm och Söderfors, ett par mindre orter utanför Tierp. I Söderfors ansvarar de även för städningen i ett äldreboende och omklädningsrummen vid en fotbollsplan och en bandybana. Arbetsdagarna börjar vid halv sju på morgonen i äldreboendet. Vinsten med den tidiga starten är att de gemensamma ytorna hinner bli propra innan de äldre börjar röra sig i korridorerna.
Annika Eriksson hade arbetat med städning i 14 år, och dessförinnan som undersköterska, innan hon började på Tierpsbyggen. Daniel Wennman hade varit arbetslös ett par år, efter 15 år vid posten och två år i en klädbutik. Nu har de städat tillsammans i ett drygt år och samarbetet flyter fint, berättar Annika Eriksson.
– Vi har lärt känna varandra och jobbar bra ihop. Ibland har man såklart en dålig dag och är lite irriterad och så, men då berättar vi det för varandra och då blir det inga problem.
Hon uppskattar att arbetet inte innebär några kvälls- och helgskift, som det ofta är inom vård och omsorg.
– Och så är det mer glädje i det här jobbet än i vården. Det blir ju rent och fint, även om det förstås ser lika smutsigt ut när man kommer tillbaka efter ett par dagar, konstaterar hon med ett leende.
”Omväxlande och roligt”
Daniel Wennman tror att många har fördomar om städjobb.
– Fler borde prova på det, för det är omväxlande och roligt. Extra glad blir man när kunder ger beröm, klappar en på axeln och säger att man gör ett bra jobb, berättar han.
– Man kan ju också fråga sig hur alla lokaler skulle se ut om inte vi lokalarbetare fanns.
Läs mer
Ett längre reportage om Tierpsbyggens lokalvård finns att läsa här (länk till tidningen Allmännyttan)