– Vi ville effektivisera verksamheten och samtidigt integrera hållbarhet i alla delar av arbetet. Genom att samla bland annat snickeri och måleri med sin klimatsmarta verksamhet i en lika klimatsmart och strategiskt placerad byggnad minskar vi inte bara vår miljöpåverkan, utan förbättrar också både arbetsmiljö och logistik, säger Henrik Strand, vd på Kristianstadsbyggen (ABK).
Byggnaden har en trästomme, klimatförbättrad betong (nivå 2), och extra isolering för att minimera energiförbrukningen. Sidobyggnaderna har sedumtak och ABK har använt grön asfalt och anlagt dammar på tomten för att fördröja dagvattnet. Samtliga sidobyggnader är byggda i underhållsfritt, obehandlat trä och ängsytan framför huvudbyggnaden slås med lie en gång om året.
På taket finns dessutom Kristianstad kommuns näst största solcellsanläggning, bestående av 660 solpaneler och en total kapacitet på 280 kilowattimmar installerad effekt. Det täcker fastighetens energibehov och bidrar även till det allmänna elnätets behov.
Trettiotal medarbetare samlade
Inne i snickeriet arbetar nu ett trettiotal medarbetare som tidigare var utspridda i organisationen. Under ett och samma tak sköter de snickeri, måleri, underhållsplanering, renoveringar samt lager- och materialhantering. Det skapar effektiva samordningsvinster, bättre förutsättningar för klimatarbetet och ger en bättre arbetsmiljö med kortare beslutsvägar mellan avdelningarna.
Byggnaden har också utrymme och resurser för att laga och renovera dörrar och köksluckor (ofta i specialmått för äldre fastigheter), vilket bidrar till en cirkulär resursanvändning. Bara under det senaste året har över 200 dörrar återbrukats och reparerats, vilket har sparat resurser, minskat långa leveranser och sänkt kostnaderna.
Stolthet över grönt tänk
– Vi är mycket stolta över vårt nya klimatsmarta snickeri och måleri, där det gröna tänket varit med hela vägen och vill gärna inspirera andra att våga satsa på liknande lösningar, säger Henrik Strand.
”Vi vill gärna inspirera andra att våga satsa på liknande lösningar”
Utöver arbetet i verkstaden har de ställt tydliga krav på sina leverantörer och entreprenörer att ha ett organiserat miljöarbete. Kristianstadsbyggens egna medarbetare har varit involverade i hela processen, från planering till färdigställande, vilket bidragit till ett förbättrat arbetsflöde och arbetsmiljö. Hållbara transporter har också varit av största vikt och deras bilar, som för närvarande drivs med gas, kommer successivt att ersättas av elbilar från och med 2025.
Kristianstadsbyggens måleri och snickeri var finalist i tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024.
Juryns kommentar:
I Kristianstadsbyggens projekt har de haft ett holistiskt tänk och även inkluderat den sociala dimensionen. Att samla underhållsplanerare och hantverkare i samma lokal kan verkligen skapa en reell effekt. Strategin att sluta riva och rekonditionera i den utsträckning det är möjligt är lite unikt i vår tid. Det är ett projekt som kan replikeras och inspirera andra.
Bildspelet ovan visar måleriet och snickeriet, och på första bilden står snickerichef Jörgen Svensson och målerichef Andreas Johansson framför lokalerna.