Projektet i korthet

Inblandade bolag

Götenebostäder

Publicerat i november 2024

När Götenebostäder skulle förtäta och bygga två nya bostadshus i kvarteret Melonen 6 tog de ett helhetsgrepp på hållbarhet, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt. De samarbetade med olika aktörer och förde dialog med hyresgästerna och lokalsamhället. Tillsammans med Unescos biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle utvecklade bostadsföretaget en rad hållbara boendelösningar med fokus på gemenskap, trivsel och biologisk mångfald.

– Under pandemin, när många fick träffas utomhus, var det flera av våra hyresgäster som hade synpunkter på att deras utemiljö inte var direkt inbjudande och besöksvänlig. När vi förtätade och byggde två nya klimatsmarta bostadshus valde vi därför att förnya utemiljön i hela kvarteret. Kronan på verket blev vår fina innergård och kvarteret fick ett nytt namn – det lite västgötskt dialektala ”Hemmavé”, säger Martin Sohlberg, vd på Götenebostäder.

Krav vid upphandlingen

Götenebostäder ställde redan vid upphandlingen krav på innovativa lösningar, vilket resulterade i två nya bostadshus med 56 hyreslägenheter. Husen har 20 procent lägre klimatavtryck än standardbyggnader och en energiförbrukning på endast 39 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Byggnaderna har inget cellplast i klimatskalet och är utrustade med ett internt elnät som gör det möjligt att dela den producerade solcellselen mellan både de nya och de befintliga fastigheterna i området.

Stor vikt har lagts på att skapa en trivsam utemiljö för de boende. Götenebostäder har upprättat flera ekosystemtjänster och utformat kvarteret med fokus på lokal/regional produktion samt natur- och kulturvärden.

Exempelvis är kopplingen till Kinnekulle tydlig med bland annat ek- och kalkstensdetaljer i både inne- och utemiljöer, jordförbättrande biokol från Hjelmsäter och en ”utställningshall under stjärnorna”: Galleri Hemmavé.

Viktigt med samverkan

För Götenebostäder, som är ett av Sveriges minsta kommunala bostadsbolag, var samverkan med flera olika aktörer helt avgörande för att skapa något utöver det ordinära – vilket också var målsättningen från start.

– Biosfärområdet har varit med från de första skisserna fram till ett blomstrande nytt bostadsområde. Under projektets gång har vi fått fler samarbetspartners, såväl större och mindre företag och organisationer. Alla har bidragit med sina pusselbitar, poängterar Martin Sohlberg.

Virtuell rundvandring

Tillsammans med Högskolan i Skövde tog Götenebostäder fram en webbapplikation som berättar för såväl boende som besökare i området om allt det ”tänk” som genomsyrat projektet. I appen används en unik kartfunktion som bygger på Google Maps där besökare ”vandrar runt”, på plats eller virtuellt, och lär sig om alla olika detaljer och funktioner som byggts in.

– Visst är alla de klimatsmarta lösningar vi skapat i detta område viktiga i sig. Men lika viktigt har för oss har varit att genom vår ”webbapp” berätta om allt det fina som är inbyggt i detta kvarter. Såväl sådant som syns som det som är dolt bakom väggar och under marken. Vi vill visa och inspirera vad ett bostadsbolag kan göra för att bidra till ett mer hållbart boende och en mer hållbar värld, säger Martin Sohlberg.

Juryns kommentar:

Götenebostäders bidrag uppvisar ett holistiskt tänk i alla hållbarhetsdimensioner. Projektet har lagt stort fokus på ekosystemtjänster, involverat och engagerat de boende men även synliggjort hållbarhetsarbetet på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Inspirerande projekt som arbetar med en av vår tids viktigaste frågor – biologisk mångfald.