- Ekonomi & finans
- 2024-10-09
- Sveriges Allmännytta
Nils Holgersson-gruppens kartläggning av taxorna för vatten och avlopp (VA) visar på nya rekordhöjningar. I Danderyd höjs taxan med över 63 procent. Ytterligare fyra kommuner – Håbo, Heby, Solna och Kungsör – höjer med runt 50 procent. Var fjärde kommun i landet höjer taxan med över 20 procent.
– De stora höjningarna är rejält kännbara för hushållen. Kommunerna behöver fråga sig om det är rimligt. Årets siffror är ett bevis på att kommunerna i större utsträckning än tidigare för över sina investeringskostnader på boende och fastighetsägare, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.
– Det är viktigt med fungerande VA-tjänster. Men när det kommer till stora återinvesteringar efterlyser vi transparens och en dialog om det är boende och fastighetsägare som ska bära allt. När var fjärde kommun höjer med över 20 procent är det fog att undra över den långsiktiga kommunala planeringen. Det är viktigt att kommunens politiska beslutsfattare och ansvariga tjänstemän har en god dialog med berörda kring investeringsbehov och taxa.
″Risk för paus för energieffektiviseringar″
I genomsnitt höjer kommunerna VA-taxorna med 13,9 procent.
– När taxorna höjs så kraftigt som de görs nu, och hyrorna inte hänger med, medför det stora utmaningar för våra medlemsföretag. I värsta fall pausas viktiga energieffektiviseringar eller andra investeringar som är nödvändiga för en grön omställning, säger Björn Berggren.
– Men det finns också möjligheter. Det kan ske dels genom information och involvering av de boende så att de använder mindre tappvatten, dels genom tekniska åtgärder, som energieffektiva vattenarmaturer och individuell mätning och debitering av tappvatten.
Stor potential för att spara vatten
Sveriges Allmännytta har en samlad vägledning för att arbeta strategiskt med energieffektivisering, där minskad tappvattenanvändning ingår (se länk nedan).
– I våra underlag som vi får in genom Allmännyttans klimatinitiativ ser vi att det sannolikt finns en potential om att minska tappvattenanvändningen med 30 procent där användningen är hög. Det finns även ett flertal rapporter och studier som visar att potentialen är stor och att man ofta kommer åt ”storförbrukarna av varmvatten” genom att arbeta aktivt med frågan, säger Björn Berggren.
Fyra gånger dyrare i Norrtälje än i Solna
De stora skillnaderna mellan kommunerna innebär att ett glas vatten kostar fyra gånger mer i Norrtälje än i Solna (se diagrammet nedan).
– Siffrorna visar oförklarligt stora skillnader mellan kommunerna och att taxorna nu löper amok. Att låta boende och fastighetsägare bära stora investeringar för att hämta hem kommunal underhållsskuld och klimatanpassningsåtgärder är skevt, säger Joachim Höggren.
Kort om undersökningen och Nils Holgersson-gruppen
Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet med 15 lägenheter genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.
Gruppens medlemmar är Sveriges Allmännytta, Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen och Riksbyggen. Gruppens syfte är att främja rättvisa och effektiva tjänster i hela Sverige. Se även länk nedan till Nils Holgersson-gruppens webbplats.