- Energi
- 2024-02-27
- Sveriges Allmännytta
I samband med att Kfast (Eskilstuna kommunfastigheter AB) avropade tre klimatsmarta Kombohus från Lindbäcks bygg valde man att spänna bågen hårt inom energiprestanda, mobilitet och klimatavtryck från produktionen. Genom att bygga i trä minskas klimatavtrycket till ungefär hälften av Boverkets föreslagna kravnivå för flerbostadshus.
Byggnaderna har ett lågt energibehov och förses med värme från bergvärme. Med en stor mängd solceller, energilager och möjlighet att dela energi mellan byggnaderna nås en energiprestanda under 50 procent av nybyggnadskrav. Byggnadernas energilager klarar ödrift* i minst 8 timmar vid minus 20 grader utomhus om behov finns.
– Vi är nöjda med att vi kan ligga i framkant i utvecklingen i frågan om energidelning och ser att det fungerar i praktiken, säger Robert Brånn.
Ökad klimatnytta
För att minska klimatavtrycket från de boendes transporter finns elbilspool, stort cykelrum där elcyklar kan laddas och busshållplats precis utanför husen. Paketboxar för utlämning minskar även behovet av transporter för de boende.
Parkeringsplatser kostar mycket, både i nyproduktion, men ofta är det även en förlustaffär under uthyrningen. Genom bilpoolen kunde det generella ”p-talet” minskas vilket ger bättre ekonomi i projektet och ökad klimatnytta.
Tiden och kompetensen inom området har varit den största utmaningen, enligt Robert Brånn.
– Det är också viktigt att få med energibolaget i ett tidigt skede för att skapa en gemensam syn kring tolkning av lagar, berättar Robert Brånn.
* Ödrift innebär att elproduktionsanläggningar och elanvändare drivs i ett geografiskt avgränsat elektriskt nät, utan koppling till det omkringliggande nätet.
Fokus på energiprestanda och hållbarhet
Fakta om projektet:
Bolag: Kfast (Eskilstuna Kommunfastigheter AB)
Projektnamn: Skogstorp
Vad: Trähus med solceller och energilager som delar energi. Projektet har även haft stort fokus på lågt klimatavtryck från produktionen och boendes transporter
Kostnad: 195 mkr (2,3 mkr/lägenhet)
Genomförande: 2022–2023
Energiprestanda: 42 kWh/m2 Atemp år
Fokusträff Effekttoppar och förnybar energi 20 mars
Anmäl dig till vår fokusträff för att höra Robert berätta mer om projektet och dessutom lyssna till andra goda exempel.
Under träffen arbetar vi vidare med effekttoppar och förnybar energi och möjligheterna med energigemenskaper och vilka utvecklingsinitiativ som pågår. Du får dessutom höra om:
- Lönsam spillvattenvärmeväxling i Göteborg som minskar både energi- och effektbehovet för varmvatten.
- Sjöbohems projekt Hydrobust som vann årets bästa klimatinitiativ 2023 med teknik som möjliggjort självförsörjning på egenproducerad grön el.