Lagar som styr och metoder som möjliggör
En kursdag för dig som på något sätt arbetar med eller ansvarar för informationsförvaltning.
Det behövs idag ett brett perspektiv på bostadsföretagens informations- och dokumenthantering. I snart 30 år har Sveriges Allmännyttas medlemsföretag varit jämställda med myndigheter när det kommer till hanteringen av allmänna handlingar genom den så kallade offentlighetsprincipen. Under dessa år har informationshanteringen gått från pappershantering till att vara helt eller delvis digital. För dig som har till uppgift att ansvara för arkivering, gallring, diarieföring etc. finns många aspekter att ta hänsyn till.
Under kursdagen kommer vi att konkretisera vilka verktyg och processer som stärker möjligheten att leva upp till interna och externa behov av kvalité.
Dataskydd och informationsklassning
GDPR har stärkt kravet på ändamålsenlig dokument- och informationshantering. All behandling av personuppgifter ska ha ett syfte.
God offentlighetsstruktur
”God offentlighetsstruktur” är ett riktmärke för offentlig förvaltning. Kvalité utgår från systematik, sökbarhet och korrekt information.
Digitalisering
Behovet av digitalisering kan vara retroaktivt eller ta avstamp i projekt som syftar till effektivare och säkrare informationshantering med fokus på nytta för användaren. Målet är att informationens livscykel är digital från produktion till e-arkivering eller gallring, och att verksamheten kan följa kedjan.
Innehåll:
Under dagen tar vi upp följande punkter, och besvarar frågorna tillsammans:
- Vilken lagstiftning ska efterlevas?
- Processkartläggningar och klassificering för att tydliggöra värde och ändamål med dokument- och informationshantering
- Vilken nytta tillför en dokument-/informationshanteringsplan?
- Gallringsutredningar – när behövs det?
- Digitalt eller papper eller både och i arkivet?
- Metoder för registrering, strukturering, gallring och bevarande
- Framgångsfaktorer för långsiktig hantering av digital information
Praktisk information
10 000 kronor för övriga