Allmännyttans Avfallsdag
Stockholm 9 oktober
1 deltagare
- +
= 4 800 kr / 6 800 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Senast 24 september
Hybrid kurs

Vid detta tillfälle ges möjlighet att delta digitalt via videoplattformen Zoom. Även om den digitala närvaron kan upplevas något begränsad i jämförelse med den fysiska deltagarupplevelsen, öppnar den ändå upp för möjligheten att delta på distans om man inte kan ta sig till Stockholm.

Nedskräpning och felsortering – hur får vi ordning på sopslarv och dumpning?

Att får ordning på nedskräpning och felsortering – antingen den beror på okunskap eller på slarv – är ett stort problem i många bostadsföretag. Ibland är det de egna hyresgästerna som inte gör rätt och ibland är det andra som dumpar avfall. Oavsett orsak ger det upphov till irritation och kostnader. För att nå avfallsmålen, 65 % materialåtervinning och återanvändning till 2030 måste vi hitta fungerande arbetssätt.

Under dagen kommer vi att höra exempel på hur man arbetar med frågan om nedskräpning, hur man kan mäta och följa upp avfallsmängder. Och om hyresgästerna inte gör rätt – går det att begära skadestånd för ökade avfallskostnader från dem?

Mer sortering för bostadshyresgäster och lokalhyresgästser

Vi kommer också att få höra hur det går med utbygganden av den fastighetsnära insamlingen av förpackningar och matavfall. Vilka lösningar kommunerna har för förpackningsinsamlingen och kommer fastighetsägarna att få minskade kostnader? Vilka fler fraktioner kommer vi att behöva sortera i framtiden?

Lokalhyresgäster ansvarar för det egna verksamhetsavfallet men som fastighetsägare finns det lösningar för att stödja deras avfallshantering och sortering.

Välkommen till en späckad dag med tillfälle att både höra det senaste om aktuella avfallsfrågor och utbyta erfarenheter med kollegor och diskutera kring vilka lösningar som verkligen fungerar.

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
9 oktober - Stockholm
Sveriges Allmännytta, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
4 800 kronor för medlem
6 800 kronor för övriga
Pris för att delta digitalt är 3800 kronor för medlemmar. 5800 kronor för icke-medlemmar.
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 24 september
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.
Icon/Utbildning/target_audience Created with Sketch.
Målgrupp
Avfallsdagen vänder sig till bovärdar, fastighetsskötare, förvaltare, fastighetschefer, miljösamordnare, miljöchefer med flera som arbetar med avfallsfrågor

Föreläsare

placeholder+image
Patrizia Finessi
Expert miljö, Sveriges Allmännytta
Arbetar med avfall, cirkulär ekonomi och resurshushållning, klimatpåverkan & certifiering, samt nyckeltal inom utemiljö och städ.
placeholder+image
Bengt Lind
Expert Fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
Bengt arbetar som expert inom fastighetsförvaltning på Sveriges Allmännytta.
placeholder+image
Jon Nilsson Djerf
Rådgivare, Avfall Sverige
placeholder+image
Lars Bankvall
Chef forskning och utveckling, Förvaltnings AB Framtiden
I sin nuvarande roll ansvarar Lars bl.a för koncernens övergripande FoU-portfölj samt uppföljningen av Strategin för Utvecklingsområden
placeholder+image
Linnéa Bergman
Verksamhetsutvecklare, Håll Sverige Rent
Arbetar med projekt och verksamhetsutveckling och driver nätverket Skräpfria kvarter.
placeholder+image
Katja Leander
Teknikområdeschef Öst, Vasakronan AB
Fokus på hållbarhet och i synnerhet avfallsfrågor. Ansvar för utveckling av avfallskonceptet och uppföljning av avfallsmål.
placeholder+image
Fredrik Gedin
Miljö- och avfallsstrateg, AB Stora Tunabyggen
Fredrik har arbetat på Tunabyggen sedan två år tillbaka. tidigare projektledare byggservice och bovärdschef.
placeholder+image
Marina Rajala
Jurist, Sveriges Allmännytta
Skriv ut programmet
Allmännyttans Avfallsdag
Dag 1 – 9 oktober
09:00
Kaffe och smörgås
09:45
Aktuellt inom kommunalt avfall

Allt mer måste sorteras om vi ska nå EUs avfallsmål och sorteringen måste bli bättre. Avfall Sverige går igenom aktuella avfallsfrågor bland annat

  • Vad händer med textilinsamlingen, blir det producentansvar?
  • Hur långt har utbyggnaden av den fastighetsnära insamlingen kommit och kommer ersättningen till kommunerna att täcka fastighetsägarnas kostnader
  • Ny metod för att bedöma felsortering och nya nyckeltal för omräkning volym till vikt.
  • Lustgastuber – kommer producenterna att ta sitt ansvar för dessa förpackningar?
Jon Nilsson Djerf, Rådgivare, Avfall Sverige
10:30
Paus
10:45
Få ordning på nedskräpningen!

Forskningsprojektet ”Att förbättra sophanteringen i bostadsområden där det behövs” är ett samarbete mellan forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet och Göteborgs allmännyttiga bostadsbolag med moderbolaget Framtiden och dotterbolag. I projektet har man kommit fram till sju uppmaningar till bostadsbolag som vill arbeta för ett minskat sopslarv i ett utsatt område.

Lars Bankvall, Chef forskning och utveckling, Förvaltnings AB Framtiden
11:15
12:00
Lunch
13:00
Samarbete för minskad nedskräpning och bättre avfallshantering inom bostadsområden

För att komma åt problemet med nedskräpning och felhanterat avfall i bostadsområden har Håll Sverige Rent startat upp nätverket Skräpfria kvarter. Inom ramen för samarbetet har en kostnadsmodell utvecklats med syfte att förbättra förståelsen och uppföljningen av kostnader relaterade till avfallshantering och nedskräpning. Håll Sverige Rent samarbetar också med bostadsbolag för att tillsammans engagera boende att ta hand om sitt område under skräpplockaraktiviteter.

Linnéa Bergman, Verksamhetsutvecklare, Håll Sverige Rent
14:00
Hur du får en effektiv avfallshantering för dina lokalhyresgäster

Vasakronan jobbar i med både förvaltare och lokalhyresgäster om hur man på bästa sätt hanterar avfall. Många verksamheter är stora avfallsproducenter. Fastighetsägare kan mycket göras för att stödja lokalhyresgäster att öka källsorteringen och optimera avfallshanteringen. Till exempel använder 25 procent av lokalhyresgäster använder Vasakronans avfalls hämtningstjänst och tillgång till sin avfallsstatistik.

Katja Leander, Teknikområdeschef Öst, Vasakronan AB
14:30
Kaffe och fika
15:00
Spara miljoner på sortering – hur gör man?

Skräpiga gårdar och felslängda sopor har länge varit ett problem i bostadsområdet Tjärna ängar. Nu jobbar Tunabyggen aktivt med att få ordning på nedskräpningen och öka sorteringen.

Det finns också stora problem med lustgastuber – hur hanteras de och hur stora är kostnaderna.

Fredrik Gedin, Miljö- och avfallsstrateg, AB Stora Tunabyggen
15:30
Bevakning och sanktioner – ett verktyg för att minska nedskräpning?

Nedskräpning, felsortering och dumpning av avfall ger bostadsföretag merkostnader för avfallshanteringen. Går det att komma åt de som missköter sig genom bevakning? Finns det möjlighet till sanktioner – ekonomiska eller på annat sätt – vid nedskräpning och dumpning av avfall?

Marina Rajala, Jurist, Sveriges Allmännytta
16:00
Sammanfattning
16:15
Avslut

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Detta 4-stjärniga hotell har en bar och luftkonditionerade rum med gratis Wi-Fi och eget badrum. Hotellet serverar en frukostbuffé.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Malmen

Scandic Malmen gränsar till området SoFo som karakteriseras av kultur, kreativitet, nöjesliv och shopping.  Tunnelbanan ligger alldeles runt hörnet och tar dig till Stockholms alla sevärdheter. Inom gångavstånd finns också pendeltåg som tar dig ut till Stockholmsmässan på 7 minuter. De har inget eget parkeringsgarage eller p-platser. Närmsta garage hittar du vid Medborgarplatsen, endast 200 m från hotellet där det finns gott om platser.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Hilton Stockholm Slussen

Hilton Stockholm Slussen är beläget på hippa Södermalm och erbjuder fantastisk utsikt över vattnet och historiska Gamla stan. Här bort du på mycket kort avstånd från stadens centrum och främsta sevärdheter. Unna dig själv något på våra restauranger och vår bar, som erbjuder panoramautsikt över staden.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hilton vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Bravo
Frida Bravo är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar

Nyhet

Kemikaliehantering i bostadsföretag

På den här kursen får du grunderna i hur man ska hantera kemikalier på ett hälso- och miljömässigt sätt på din arbetsplats. Även om produkterna är tillåtna att använda, kan de vara farliga för den...

1.3-utbildning om farligt gods för bostadsföretag

Enligt föreskrifterna i ADR-S ska alla medarbetare som deltar i hantering av farligt gods ha lämplig utbildning. För ett bostadsföretag kan det handla om att transportera farligt gods, som bränsle...