- Ekonomi & skatt
- 2025-03-21
- Sveriges Allmännytta
Svensk ekonomi befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur. Den ekonomiska återhämtningen är utdragen, bland annat till följd av den stora osäkerhet som världsekonomin befinner sig i, konstaterar regeringen,
I höstens budgetproposition för 2025 stöttas ekonomin med 60 miljarder kronor i reformutrymme. Regeringen bedömer dock att ytterligare satsningar är nödvändiga för att stötta ekonomins återhämtning och kommer därför att i samband med vårändringsbudgeten lägga fram ett paket med direkta konjunkturstimulanser på 5,8 miljarder kronor.
Den största delen av paketet innebär att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Förstärkningen kommer gälla för renoveringar som betalas från och med den 12 maj till årets slut.
Ska stötta byggbranschen
Satsningen görs för att temporärt stötta byggbranschen i det nuvarande konjunkturläget, men regeringen hoppas att den också kan bidra till att stötta ekonomin generellt.
– De senaste årens ekonomiska läge har varit tufft för stora delar av den svenska byggbranschen, vilket i förlängningen haft negativa konsekvenser för hela Sverige. Nu förstärker vi rotavdraget kraftigt för att stimulera branschen och främja både små och medelstora byggföretag, säger Magnus Persson, ordförande i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen.
Den aviserade höjningen mottogs snabbt i positiva ordalag av byggbranschens organisationer. Såväl Byggföretagen, Installatörsföretagen, Måleriföretagen som Trä- och Möbelföretagen skickade på fredagen ut välkomnande kommentarer.
Inte imponerad
Men Sveriges Allmännyttas vd Cathrine Holgersson är inte lika imponerad.
– Satsningen spär ju på obalansen mellan upplåtelseformerna. Höjningen av rotavdraget kommer bara det ägda boendet till del, trots att det finns stora behov av renoveringar i även det hyrda boendet.
HSB tycker inte heller att höjt rotavdrag är rätt satsning.
– Regeringen borde ha tagit chansen och satsat på ett stöd till energieffektiviserande renoveringar i flerbostadshus, för både bostadsrätter och hyresrätter. Det skulle både verka konjunkturstimulerande och bidra till miljönytta, säger Johan Nyhus, ordförande i HSB Riksförbund.
”Helt fel prioritering”
Hyregästföreningens förbundsordförande Marie Linder menar att höjt rotavdrag är helt fel prioritering.
– I en tid då väldigt många hushåll kämpar hårt för att få ekonomin att gå runt väljer regeringen att höja fel bidrag. Man borde i stället höja bostadsbidraget som halkat efter något enormt, och som faktiskt kommer till människor som just nu kämpar med hyreshöjningar och matpriser. Rot-avdraget går framför allt till dem med höga inkomster och som inte behöver bidrag, säger hon.
Även fackförbundet Byggnads instämmer i kritiken.
– Regeringen verkar bara ha ett enda verktyg att ta till för att försöka stimulera bostadsbyggande. Det stora problemet är att det inte fungerar. Det är fruktansvärt idéfattigt och en stor besvikelse. Vi behöver åtgärder för att få spaden i marken för nya byggstarter, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande, som i stället vill att investeringsstödet ska återinföras och utvecklas.
Mer pengar till Norrlandsfonden
Regeringen föreslår också att Norrlandsfonden får ett kapitaltillskott på 300 miljoner för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, varav 160 miljoner skjuts till i vårändringsbudgeten.
– Satsningar på infrastruktur och bostäder är effektiva åtgärder för att stötta konjunkturåterhämtningen. Regeringen förstärker nu vägunderhållet med 500 miljoner kronor under 2025 och 160 miljoner för att öka bostadsbyggandet i etablerings och omställningskommuner, inte minst i norra Sverige, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Att Norrlandsfonden förstärks är bra, tycker Cathrine Holgersson.
– Det kan möjliggöra att vi får igång byggandet i tillväxtkommunerna, säger hon.