EPBD-direktivet, som ställer krav på att medlemsländernas byggnader måste minska energianvändningen, innebär bland annat att de lokalbyggnader som har högst så kallad primärenergianvändning behöver åtgärdas inom kort.
Som en del av den processen kommer Sveriges Allmännytta att kontakta medlemsföretagen med erbjudandet om stöd. För att energianalyserna sedan ska kunna genomföras fullt ut behöver medlemmarna godkänna att Sveriges Allmännytta ska få tillgång till data från deras energideklarationer via Boverkets energideklarationsregister (Gripen) förklarar Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
– Vi kommer därefter att sammanställa respektive medlems data så att företaget enkelt kan arbeta vidare med underlaget. Vi planerar också att genomföra ett webbinarium för att förklara den analys som vi genomför, säger han.
– Det finns som alltid naturligtvis osäkerheter i data, och det kan få stor påverkan. Men även detta kommer vi att förklara för medlemmarna.
Tillgång till databas är avgörande
Analyserna kan bara genomföras för de medlemsbolag som ger godkännande om tillgång till Gripen-databasen, och godkännandena måste lämnas senast den 29 november.
– Jag försöker tipsa alla våra medlemsföretag om att deras vd nu ska hålla utkik efter ett mejl från Sveriges Allmännyttas vd, Anders Nordstrand. Det är genom det mejlet som de kan lämna sitt godkännande och därmed få möjlighet till detta stöd, säger Martin Ingvarson.
När Sveriges Allmännytta har samlat in medlemmarnas godkännanden kommer man att ta kontakt med Boverket för tillgång till Gripen-databasen.
Analysen genomförs sedan under december. Resultaten och webbinariet för de medlemsföretag som deltar planeras till januari–februari nästa år (datumet är inte fastställt ännu). Webbinariet, liksom analyserna, är kostnadsfria för Sveriges Allmännyttas medlemmar.