Nu ökar Sveriges Allmännytta trycket i diskussionen om beredskapsfrågorna. I en debattartikel i tidningen Aftonbladet lyfter Cathrine Holgersson bland annat frågan om vem som ska stå för notan för skyddsrummen – som är en del av Sveriges gemensamma civilförsvar.

– Ansvaret läggs på fastighetsägarna utan att någon egentligen vet vilket skick skyddsrummen är i eller vad det kommer att kosta att få dem redo, skriver Cathrine Holgersson i debattartikeln.

Budget täcker inte behoven

Staten, via MSB, finansierar visserligen moderniseringar av skyddsrum, men endast inom ramen för en begränsad budget som inte på långa vägar täcker behoven.

– Det innebär att det i förlängningen är hyresgästerna som får stå för notan för något som är en nationell angelägenhet, poängterar Cathrine Holgersson.

Ägaren till en fastighet med skyddsrum har enligt lag ansvar för att skyddsnivån upprätthålls. Det innebär att åtgärda fel och brister i skyddsrummens funktion när det behövs och att underhålla den utrustning som hör till skyddsrummet.

Det medför att bostadsbolagen på extremt kort tid ska göra skyddsrummen redo. På 48 timmar ska förråd rensas, väggar till toaletter och luftslussar byggas, ventilationen kontrolleras och säkerställas, och nödvändig utrustning finnas på plats. Det är omfattande och avancerade arbeten som kräver både byggkompetens, tillgång till material och noggrann planering.

– Att tro att detta kan lösas i skarpt läge, mitt under en allvarlig samhällskris, är direkt orealistiskt, skriver Cathrine Holgersson.

Hon understryker att situationen i dag är allvarlig. Över 80 procent av skyddsrummen har inte kontrollerats på minst tio år. Många av rummen har inte använts på decennier och saknar grundläggande funktioner, exempelvis ventilation som inte har moderniserats i efterhand. Alla äldre skyddsrumskartor är dessutom raderade efter en datorkrasch hos MSB.

Riskabelt upplägg

Sveriges Allmännytta ser stora risker med detta upplägg.

– Våra medlemmar vill självklart ta sitt ansvar, men kan inte trolla fram varken resurser, byggmaterial eller arbetskraft med så kort varsel. Och det finns inte heller någon plan eller finansiering för att rusta upp de skyddsrum som i dag är i dåligt skick, påpekar Cathrine Holgersson.

Hon konstaterar att kostnaderna för upprustning, material och bemanning i slutänden kommer att landa hos hyresgästerna genom höjda hyror.

– Det är orimligt att ansvaret för Sveriges civilförsvar ska finansieras av boende i hyresrätt. De som bor i hyresrätt har generellt lägre betalningsförmåga än de som bor i ägt boende, vilket gör det än mer orimligt att just de ska bära kostnaderna för en samhällsfunktion som alla förväntas kunna använda, betonar Cathrine Holgersson.

Staten bör ta ledningen

Hon anser att staten nu måste ta ledningen och säkerställa:

  • En nationell inventering av alla skyddsrum – vilka fungerar och vilka gör det inte?
  • En finansierad plan för upprustning – fastighetsägare kan inte lämnas ensamma med hela kostnadsansvaret.
  • Tydliga instruktioner och stöd till fastighetsägare, så att bostadsföretagen vet exakt vad som krävs och hur det ska genomföras.

– Skyddsrummen är en del av vår gemensamma beredskap och är en viktig samhällsfunktion. Det är dags att ta detta på allvar. Vi uppmanar regeringen att säkerställa långsiktig finansiering, tydligt ansvar och ett uppdaterat regelverk som går att tillämpa i verkligheten, avslutar Cathrine Holgersson.

Läs hela debattartikeln här.