- Ekonomi & finans
- 2024-05-16
- Sveriges Allmännytta
Idag är det inte tillåtet att belägga hyror med moms om lokalerna hyrs av vissa hyresgäster, som exempelvis ideella föreningar.
– Det innebär att det är mer kostsamt för en fastighetsägare att hyra ut till sådana organisationer, konstaterar finansdepartementet i ett pressmeddelande.
Utredaren ska därför se över om så kallad frivillig beskattning för moms bör gälla i fler fall än idag.
Efterlängtat besked
– Det är ett efterlängtat och positivt besked att regeringen nu väljer att tillsätta en utredning som arbetar vidare med förslag för att utöka möjligheten till frivillig beskattning, säger Ann Ireholm.
Hon framhåller att förslaget skulle innebära större flexibilitet för fastighetsägarna.
– Fler lokaler kan bli tillgängliga för flera olika verksamheter, och det blir enklare för hyresvärdar att hitta hyresgäster. På samma sätt bör verksamheter som exempelvis drivs av ideella föreningar få lättare att hitta lämpliga lokaler.
Översyn av regler vid försäljningar
Utredningen ska även se över reglerna om justering av avdrag när fastigheter överlåts till nya ägare. Detta för att det svenska regelverket ska bli förenligt med EU-rätten. Därtill ska utredaren överväga om en möjlighet till frivillig beskattning vid försäljning av fastigheter kan införas (läs mer om detta nedan).
– Detta skulle innebära en stor förändring, som behöver utredas noga, säger Ann Ireholm.
- Det som ska analyseras av utredningen är vilka effekter det får för olika aktörer om man skulle utöka möjligheterna till frivillig beskattning vid uthyrning av lokaler till att även omfatta uthyrning av lokaler då hyresgästen inte bedriver en verksamhet som medför avdragsrätt eller rätt till återbetalning.
- Att slopa kravet på att det ska vara en verksamhet som medför avdragsrätt eller rätt till återbetalning som drivs i lokalen är något Sveriges Allmännytta har föreslagit genom att ställa sig bakom en hemställan om lagändring från Fastighetsägarna och Svenskt Näringsliv daterad den 24 oktober 2018.
- Den 18 december 2020 remitterade finansdepartementet promemorian ”Frivillig skattskyldighet för mervärdesskatt vid uthyrning av lokaler” som grundade sig på hemställan ovan. Promemorian innehöll inte något förslag utan frågor till remissinstanserna. Syftet var att ge departementet ett brett beslutsunderlag. Sveriges Allmännytta ansåg i sitt remissyttrande (se länk nedan) bland annat att reglerna om frivillig skattskyldighet borde ändras och att det kan finnas viss risk för att påförd moms vid uthyrning av lokaler skulle kunna öka kostnaden för hyresgästen.
- Skatteverket har publicerat en promemoria daterad den 4 april 2022, ”Utökad möjlighet till frivillig skattskyldighet avseende mervärdesskatt vid uthyrning av lokal”. Där redogör Skatteverket för hur ett system med en utvidgad möjlighet till frivillig skattskyldighet skulle kunna utformas. Skatteverket anser att det finns behov av förändring av regleringen, men har inte i alla delar samma uppfattning som de tre organisationerna vad gäller förslagen i hemställan. Skatteverkets förslag har inte skickats ut på remiss.
- EU-domstolen har slagit fast att de svenska reglerna om övertagande av rättigheter och skyldigheter att justera avdrag strider mot direktivet om mervärdesskatt (moms).
- Under förra året tog därför finansdepartementet fram en promemoria med fyra alternativ på hur de nya reglerna skulle kunna utformas. Departementet förordade alternativ tre – att justering av tidigare gjorda avdrag alltid sker vid en försäljning, även om köparen fortsätter att använda fastigheten i skattepliktig verksamhet. Förslaget remitterades och fick mycket kritik av remissinstanserna.
- Nu väljer regeringen att gå vidare och utreda det fjärde alternativet, det vill säga att justering av tidigare gjorda avdrag som huvudregel sker vid försäljning, men att det införs en frivillig möjlighet att påföra mervärdesskatt på själva försäljningen av fastigheten.
Kurs om fastighetsmoms
Momsreglerna för fastigheter är krångliga. På den här kursen du en bred orientering inom området redovisning av fastighetsmoms. Kursen har både ett teoretiskt och ett praktiskt fokus, vi varvar med en hel del övningsuppgifter.
Kursen vänder sig till dig som jobbar i ett fastighetsföretag med ekonomifrågor, ny- och ombyggnader samt lokaluthyrning. Den passar både dig som har grundläggande kunskaper om fastighetsmoms och dig som har större erfarenhet, men som vill hålla dig uppdaterad.
Stockholm, 23–24 maj
Läs mer och anmäl dig här!