Inom energiområdet som påverkar bostäder har alla större direktiv antagits och nationell implementering har påbörjats. För Sveriges del har både Energimyndigheten och Boverket fått omfattande uppdrag. Den del som är särskilt intressant är implementeringen av krav som innebär energieffektivisering av befintliga byggnader. I Boverkets instruktion anges att Boverket så snart som möjligt, senast 15 oktober, ska redovisa sina första beräkningar för att kunna ge en riktning för kommande energieffektiviseringskrav av befintlig bebyggelse.
Kommissionen har presenterat sin rapport om tillståndet i energiunionen, 11 september, och konstaterar ett antal framsteg, bland annat att:
- Produktionen av förnybar energi slagit nya rekord och att hälften av EU:s elproduktion kom från förnybara källor under det första halvåret 2024.
- Andelen rysk gas minskade från 45 procent 2021 till 18 procent i juni 2024, medan importen från betrodda partner som Norge och USA har ökat.
- EU uppnådde sitt mål om 90 procent gaslagring för vintern den 19 augusti 2024, långt före tidsfristen den 1 november. Aktuella gaslager kan följas här.
Kommissionen konstaterar dock att mer insatser behövs inom energieffektivisering och att medlemsstaterna ännu inte gör tillräckligt för att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent senast 2030.