Ansvaret för klimat- och miljöpolitiken har tidigare varit en sammanhållen portfölj under namnet EU:s gröna giv – också känt som Green Deal – och var den förra mandatperiodens övergripande plan för att nå EU:s klimat- och miljömål. Nu delas frågorna upp på flera kommissionärer. Nedan sammanfattar vi några kommissionärers uppdrag som kommer att ha stor betydelse för Sveriges Allmännytta. Du kan läsa mer om samtliga kommissionärers uppdrag här.

Vår svenska kommissionär

Den svenska moderaten Jessika Roswall har tilldelats portföljen för miljö, vattenresiliens och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi inom EU-kommissionen. Hennes uppdrag fokuserar på att bevara miljön och sätta naturen på agendan och inkludera miljövärden i ekonomin. En av hennes centrala uppgifter blir att utveckla en mer cirkulär och konkurrenskraftig ekonomi, vilket är avgörande för att skapa hållbara förutsättningar för tillväxt i EU. Roswall kommer också att leda arbetet med vattenresiliens, en fråga som kommissionen prioriterar högt, särskilt med tanke på de ökande klimatrelaterade utmaningarna i Europa.

Den danska kommissionären

Danmarks föreslagna kommissionär Dan Jørgensen har fått ansvaret för energi och bostäder. Jørgensen, som representerar socialdemokraterna, har tidigare haft en framträdande roll som klimat- och energiminister från 2019 till 2022. Han har också varit minister för globala klimatåtgärder och utveckling, vilket ger honom en bred och internationell erfarenhet. Dessutom har han suttit en mandatperiod i Europaparlamentet, vilket ytterligare förstärker hans insikt i EU-politik och beslutande processer. Du kan läsa mer om den danska kommissionären här.

Nederländsk grön kommissionär

Wopke Hoekstra från Nederländerna får ansvar för klimat, netto noll och ren tillväxt. Han har tidigare varit kommissionär för den gröna given och EU:s klimatpaket. Enligt det nya förslaget kommer han att fokusera på industrins omställning till netto noll och leda arbetet med initiativet ”Clean Industrial Deal”. Hoekstra ska säkerställa att klimatlagen genomförs effektivt och, i samarbete med energi-kommissionären, bedöma de nationella energi- och klimatplanerna samt följa upp med medlemsstaterna. Utöver detta får han även ansvar för handel med utsläppsrätter, markanvändning, skogsfrågor och att driva på för ökad lagring av koldioxid.

Vice ordförande med ansvar för 2040-målet

Ursula von der Leyen har även denna gång utsett flera vice ordföranden med bredare ansvar och underställda kommissionärer. Det övergripande 2040-målet faller under den spanska vice ordföranden Teresa Ribera Rodríguez mandat, vilket visar på EU:s engagemang för att nå ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål inom den angivna tidsramen.

Vad händer nu

Europaparlamentet har fastställt att utfrågningarna av de nominerade kommissionärerna börjar den 4 november och pågår fram till den 12 november. ITRE (Utskottet för industrifrågor, forskning och energi) och EMPL (Utskottet för sysselsättning och sociala frågor) kommer att vara ansvariga för utfrågningen.

Innan utfrågningarna startar undersöker Europaparlamentets rättsliga utskott (JURI) de nominerades intresseförklaringar för att identifiera eventuella intressekonflikter. Dessa intresseförklaringar kommer att publiceras efter att bedömningen är klar, och denna granskning måste vara avslutad senast den 18 oktober 2024.

Efter att utfrågningarna har avslutats kommer den tillträdande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen att presentera hela kollegiet av kommissionärer. Hela kommissionen behöver parlamentets godkännande (genom majoritet av avgivna röster). När kommissionen valts av parlamentet utses den formellt av Europeiska rådet, som agerar med kvalificerad majoritet.