Glasglob med Europa synlig liggande i grönt gräs

Kommissionen föreslog i februari nya Klimatmål för 2040. De förordar en minskning med 90 procent av växthusgasutsläppen fram till 2040, med sikte på klimatneutralitet vid mitten av århundradet. Många länder har fört fram att EU måste säkerställa konkurrenskraften, social acceptans, och en rättvis övergång som också respekterar de olika utgångspunkterna och omständigheterna i varje medlemsstat. Sammantaget har man dock vid senaste miljörådet kommit överens om att det är brådskande att fatta beslut om 2040-målet. Vid mötet hävdade Kommissionen att 90 procent är ”nödvändigt och genomförbart” även med hänsyn till konkurrenskraft och en rättvis omställning, även om Kommissionens egen konsekvensbedömning bedömer att det kommer att krävas stora ansträngningar. Kommissionen har även nyligen presenterat slutsatser kring finansiering för att bromsa klimatförändringarna där man ser att medlemsstaterna är fortsatt starkt engagerade och kommer att fortsätta att tillsammans årligen mobilisera 100 miljarder dollar i arbetet.

Det pågår även en översyn av Ramdirektivet för avfall där miljöministrarna 17 juni enades om en riktlinje där man bland annat vill se bindande mål för minskade mängder avfall.

Kommande milstolpar

  • 2040-mål presenteras under 2025
    Enligt den europeiska Klimatlagens tidsplan för delmålet för 2040 skulle Kommissionen lägga fram ett lagstiftningsförslag sex månader efter slutförandet av Parisavtalets inventering COP28 i december 2023. Kommissionen beslutade dock att skjuta upp lagstiftningsförslaget till inkommande mandatperiod på grund av valet till Europaparlamentet i juni. Kommissionen förväntas nu lägga fram ett sådant förslag tidigast under första kvartalet 2025.
  • ETS2 lanseras 2027
    Beträffande EU:s system för handel med Utsläppsrätter till byggnader och vägtransportsektorer, ”ETS2” ska detta i princip lanseras 2027. Kommissionen har i juli noterat att hela 26 länder inte meddelat fullständigt införlivande i nationell lagstiftning av bestämmelserna i direktiv (EU) 2023/959 relaterade till ETS2, däribland Sverige.