Bland annat nyhetsbyrån Altinget EU rapporterar att den nya strategiska agendan som ska styra unionens arbetet de kommande fem åren, enligt läckor och medierapportering, verkar skilja sig kraftigt från den nuvarande agendan.
Sett till tongångarna som ser ut att dominera – motiverar den “oroliga omvärlden“ mycket i den kommande agendan – med resiliens och säkerhet som ledord. Att ta fram fler åtgärder mot Rysslands invasionskrig i Ukraina ska då kombineras med bland annat åtgärder mot statsstödspolitiken i USA och Kina.
I det första fallet bäddas för bland annat mer gemensam försvarsupphandling och gräddfil för försvarsindustrisatsningar – genom att dessa ska bli så kallade “projekt av särskilt intresse“.
I det senare trycks det, i både handels- och konkurrenskapitlen i agendan, på att unionen behöver stärka den egna produktionskapaciteten av strategiska produkter. Det minskande beroendet utifrån är återkommande även i energipolitiken där Europa måste göra sig mindre beroende av Rysslands energiprodukter.
Kritik om att det tidigare flaggskeppet “Gröna given“ och klimatpolitiken får ta ett kliv tillbaka, tonas ner av experter som följt frågan under längre tid. Istället ses just hopkopplingen av Gröna givens lagstiftning till säkerhets- och tillväxtpolitiken som ett sätt att ge skjuts åt implementeringsarbetet, enligt exempelvis Simone Tagliapietra vid Bruegel i en intervju.
EU-kommissionen hänvisar ofta till den strategiska agendan när den motiverar varför det ena förslaget efter det andra läggs fram, trots motstånd i flera huvudstäder.