…och det blev inte så stora skrällar. Valdeltagandet i Sverige sjönk med knappt två procentandelar till 53,4 procent och KD tappade ett mandat till V. Vi får sex nya parlamentariker och tre som gör comeback.
I det nya parlamentet får S fortsatt fem mandat, M fyra ledamöter, SD och MP får tre vardera, V och C får två, medan L och KD får en plats var.
Fem partier, utom M, V och C, gick emot resultaten i respektive parlamentsgrupp i EU. S och L gick framåt medan deras grupper i Europaparlamentet backade. SD och KD backade medan deras grupper gick fram. Inga personskryssväljare lyckades rubba partilistornas rangordning. Resultatet för Europaparlamentet 2024–2029.
Bland de politiska grupperna i Europaparlamentet ”vann” EPP valet och den breda mitten består, om än något försvagad. Hur ytterhögern lyckas omvandla sitt ökade väljarstöd till ökat politiskt inflytande återstår att se, dit är vägen alltjämt lång, men diskussioner om att bilda en ny politisk grupp pågår. De stora konsekvenserna för Europasamarbetet ser vi i stället i Frankrike och delvis i Tyskland med kraftigt försvagade regeringsmakter som resultat.
Det mest överraskande i EU-valet, och som kan få betydelse för EU, var nyvalet som den franske presidenten Emmanuel Macron utlyste efter extremhögern Nationell samlings stora men väntade framgång. Nationell samling leder med stor marginal i opinionen inför parlamentsvalets i månadsskiftet juni/juli.
Valresultatet kommer troligtvis inte påverka Sveriges Allmännytta då majoriteten är i stort sett densamma som tidigare. Inga av de nyvalda svenska parlamentarikerna lyfte bygg- och bostadsfrågor, utom Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet som menar att statsstödsreglerna driver upp hyrorna för svenska hyresgäster med tusenlappar i månaden. Men det påståendet finns det ingen grund för vilket förklaras i nyhet från Sveriges Allmännytta.
Lista på våra nyvalda svenska Europaparlamentariker 2024–2029.