I samband med det så kallade ekonomiska vårpaketet från EU-kommissionen utfärdas samtidigt rekommendationer till varje enskilt medlemsland inom ekonomi, sysselsättning och andra områden för att de ska klara gemensamt överenskomna målsättningar.
För Sverige rekommenderar Kommissionen, som så många gånger tidigare, att se till att vidta åtgärder för att minska hushållens stora skulder och stabilisera den överhettade bostadsmarknaden genom att minska ränteavdragen för bolån och höja fastighetsskatten. Man vill se ytterligare satsningar på nybyggnation av bostäder och reformer av hyresrättsmarknaden.
Den pekar också på tydliga brister i det svenska utbildningssystemet med försämrade resultat, inte minst bland elever med invandringsbakgrund och mindre gynnade grupper. Alltför många går ur grundskolan utan fullständiga betyg, vilket gör det svår att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden, slår kommissionen fast. Mer måste göras för att hjälpa unga genom att bland annat åtgärda bristen på utbildade lärare, anser man.
Vidare pekar Kommissionen på att Sverige troligen inte kommer att klara sina klimatmål till 2030 med nuvarande åtgärder. I synnerhet anse man att Sverige måste minska utsläppen från vägtransporter och underlätta byggandet av anläggningar för förnybar energi såsom sol- och vindkraftverk.