På Sveriges Allmännyttas kongress 2023 beslutades att ta fram förslag på hur tilldelning av lägenheter kan gå till för att fler ska kunna ta plats på bostadsmarknaden. Arbetet har lett fram till positionspappret Alla i Sverige ska kunna leva i goda bostäder, som beslutades av Sveriges Allmännyttas styrelse under hösten 2024.

– Det är ganska många som har svårt att komma in på bostadsmarknaden, men alla behöver en bostad för att livet ska fungera. I bostadsdebatten lyfts allt oftare förslag om att införa en modell med socialbostäder i Sverige. Men det är en dålig idé, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

I positionspappret, som redogör för Sveriges Allmännyttas ståndpunkter, framhålls att den svenska bostadspolitiken hittills sagt nej till sådana förslag.

Kostsamt för samhället

För samhället skulle det bli dyrt att subventionera bostäderna, särskilt om det handlar om nyproduktion, konstateras det i positionspappret. Det skulle också kräva ett omfattande regelverk och en kontrollapparat. Därtill riskerar enskilda människor och familjer att bli utpekade som fattiga människor, som inte klarar sig själva. Inkomsttak kan också ge inlåsningseffekter, betonar Jörgen Mark-Nielsen.

– Men det räcker inte med att bara säga nej till socialbostäder. Vi måste tydligt visa på att det finns andra åtgärder som verkligen gör att fler kan både komma in och sedan stanna kvar på bostadsmarknaden. Och det gör vi i positionspappret, säger han.

Utgångspunkten måste enligt positionspappret vara att så många som möjligt ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden av egen kraft och stanna kvar på den genom att betala hyran med sin inkomst.

Större ansvar för stat och kommuner

Men alla kan inte det och för dem måste staten och kommunerna ta ett större ansvar, och även hyresvärdarna behöver hjälpa till, framhåller Sveriges Allmännytta:

  • Staten behöver uppdatera, höja och indexera bostadsbidraget och göra det möjligt att lämna förhandsbesked om bidragets storlek. Bidraget behöver också kompletteras med nationell hyresgaranti.
  • Kommunerna behöver arbeta aktivt med förturer, reservationer, sociala kontrakt och/eller Bostad först samt efter biståndsbedömning lämna försörjningsstöd för skäliga boendekostnader. De behöver också samarbeta med hyresvärdarna för att förebygga avhysningar.
  • Hyresvärdarna behöver ställa rimliga tillträdeskrav, lämna lägenheter till bostadsförmedling eller liknande kommunal funktion och erbjuda kommunen lägenheter för sociala ändamål. De behöver också agera snabbt gentemot hyresgästen om hyran inte betalas för att undvika att det går till avhysning.

I positionspappret framhålls även att en grundläggande förutsättning för att bostadsmarknaden ska fungera för alla är en tillräckligt hög och jämn nivå på bostadsbyggandet utifrån de lokala förutsättningarna. Att hyra eller köpa en nybyggd bostad är dock sällan en möjlig väg in på bostadsmarknaden för den som står utanför.

– I ett välfärdssamhälle ska alla kunna leva i goda bostäder. Om staten och kommunerna tar ett större ansvar än idag, och alla hyresvärdar hjälper till, kan vi få ett Bostadssverige där det inte längre finns ”insiders och outsiders” utan enbart insiders, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Tabell: Skillnaden mellan bostäder för alla och socialbostäder för vissa

Tabellen nedan, som även återfinns i positionspappret, visar schematiskt skillnaden mellan bostäder för alla och socialbostäder för vissa.

Bostäder för alla

Socialbostäder för vissa

Vilken bostad som helst – tillgänglig för alla på lika villkor Särskilda bostäder – för alltid reserverade för vissa grupper
Inget inkomsttak – bostäderna får hyras av alla på lika villkor Inkomsttak – bostäderna får endast hyras av
låginkomsttagare
Ekonomiskt stöd från samhället – går direkt till hyresgästen Ekonomiskt stöd från samhället – kanaliseras via hyresvärden
Bostadsbidrag – för att låginkomsttagare ska kunna efterfråga lämplig lägenhet Subventionerad hyra – för att låginkomsttagare ska kunna efterfråga lämplig lägenhet
Vanlig bytesrätt – enligt hyreslagens bestämmelser Begränsad bytesrätt