I en ny promemoria föreslås flera åtgärder och bland de viktigaste punkterna finns: 

  • Kommunerna ska erbjuda insamlingssystem för återanvändning av produkter från hushållen. Privatpersoner och företag ska få möjlighet hämta återanvändbara produkter kostnadsfritt.  
  • Det införs krav på utsortering av grovavfall och avfall som består av papper, plast, glas och metall och som inte samtidigt är förpackningsavfall eller bygg- och rivningsavfall. 
  • Det ska införas nya definitioner av vad som avses med grovavfall respektive restavfall. 
  • Fastighetsnära insamling ska definieras i avfallsförordningen. 
  • Kommunerna ska även få samla in övrigt avfall fastighetsnära. 
  • För det avfall som inte samlas in fastighetsnära ska kommunen inrätta system som underlättar för hushållen. Servicegraden ska kunna dimensioneras genom stationära eller regelbundet återkommande temporära mottagningsplatser där hushåll och andra kan lämna avfallet för en separat insamling. 

– Det är ett omfattande paket med förslag, både med förtydliganden av lagstiftningen och krav på mer sortering, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på Sveriges Allmännytta.  

Det saknas dock förslag på att sortera i materialströmmar – det vill säga efter materialslag. Exempelvis ska plast sorteras ut ur restavfallet men får inte blandas med plastförpackningar. 

– Det blir svårt att hantera praktiskt. Detta blir både platskrävande och svårbegripligt för hushållen, säger Patrizia Finessi.  

Sverige halkar efter i EU 

Enligt kommissionen är materialåtervinning av papper, kartong, plast och biologiskt avfall för låg. Orsaker som pekas ut är att det behövs en tätare utbyggnad av platser där avfallet kan lämnas och verksamheter behöver mer stöd för att sortera. Dessutom går det mesta av avfallet i Sverige, omkring 60 procent till förbränning, jämfört med EU-genomsnittet på 27 procent. 

Kommissionen har också infört en avgift för plastförpackningar som inte återvinns. Under det senaste året har Sverige betalat 2,1 miljarder kronor till EU på grund av bristande plaståtervinning. 

Nästa steg 

Promemorian är ute på remiss, och som en del av remissarbetet kommer Sveriges Allmännytta att presentera förslagen på ett webbinarium den 17 januari. 

– Webbinariet är ett tillfälle att både informera och få in synpunkter från medlemmarna, säger Patrizia Finessi.  

Inbjudan kommer att gå ut till dem som är med i Sveriges Allmännyttas digitala miljönätverk i teams. Anmälan till nätverket görs direkt till patrizia.finessi@sverigesallmannytta.se 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Läs mer i promemorian Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi från Klimat- och näringslivsdepartementet.