- Boende, Renovering
- 2024-04-03
- Sveriges Allmännytta
Studien bygger på erfarenheter från samtliga renoveringsprojekt som gjordes av de tre största allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg under åren 2018–2021 – sammanlagt 42 renoveringsprojekt som berörde nästan 7 000 lägenheter.
Forskarna Paula Femenías har tillsammans med en grupp kollegor genomfört intervjuer med 450 av de 908 hyresgäster som sa upp sina kontrakt i något av de 42 renoveringsprojekten.
– Med tanke på samhällsdebatten hade man kunnat förvänta sig att fler skulle ange höjda hyror som skäl till att man flyttar. Det som den här studien bidrar med är att visa på att störning, evakuering och otydlig information uppfattas som så pass störande att hyresgäster väljer att flytta, säger Paula Femenías.
Flest flyttar av personliga skäl
Resultatet av studien visar att majoriteten flyttar av personliga skäl, relaterat till familjeförändringar, att flytta närmare vänner, arbete eller ett specifikt område, eller till en annan boendeform.
Men lite mer än en fjärdedel uppgav att det var just renoveringen som var skälet till flytten – och de allra flesta av dem svarade att det berodde på de störningar som uppstod under renoveringen.
I renoveringsprojekt med kvarboende nämndes störningsfaktorer som buller, att leva med badrum på gården, brist på någonstans att gå under dagtid när byggarna var aktiva samt oro för husdjurets välmående och säkerhet under renoveringen.
Slippa flytta två gånger
I projekten där hyresgästerna erbjöds en tillfällig evakueringslägenhet nämndes i stället att de ville undvika att behöva flytta två gånger.
– Men många anger en kombination av flera olika orsaker. Och i många fall har renoveringen påskyndat ett beslut om flytt som hyresgästen redan tidigare övervägt, konstaterar Paula Femenías.
Nöjda med hyran
Intervjuerna kompletterades med enkäter till drygt 1 300 hyresgäster som bott kvar efter renoveringen, med 405 svarande.
Enkätsvaren visar att 80 procent var nöjda med renoveringen, och 70 procent är nöjda med hyran i förhållande till den nya standarden.
Hög ålder ökar flyttrisk
Ytterligare slutsatser i rapporten:
- Det finns ett samband mellan omfattande renovering och sannolikheten att hyresgästen flyttar.
- Om hyresnivån är hög redan från början ökar risken för att fler hyresgäster beslutar sig för att flytta.
- Hög ålder är också en faktor som ökar risken för flytt i samband med renovering.
- Det finns ett tydligt samband mellan trivsel med den egna bostaden och nöjdhet med renoveringen.
Tips och råd
Rapporten avslutas med några rekommendationer till fastighetsägare inför en renovering. Flera handlar om dialogen mellan hyresgäst och hyresvärd och poängterar vikten av information i rätt tid och att det personliga mötet kan spela en avgörande roll, liksom att sårbara eller resurssvaga hushåll behöver erbjudas personlig information och möjlighet till individuellt anpassade lösningar.
Att så också sker är något Sveriges Allmännytta ofta erfar via exempel som lyfts i organisationens nätverk för ombyggnadssamordnare.
– Min bild är att det ofta görs stora ansträngningar för att tillmötesgå hyresgästers särskilda önskemål eller behov inför en ombyggnation eller renovering, säger Desirée Morast, chef för enheten Fastighet & hållbarhet på Sveriges Allmännytta.
Seminarium om ansvarsfull – se sändningen i efterhand
Vill du höra mer om vilka som flyttar vid en renovering och varför? Och hur man som bostadsbolag kan arbeta med samråd?
Se Allmännyttans arena om flyttmönster och hyresgästdialog när fastigheterna rustas upp.
12 april kl 8.30–9.45
UPPDATERING: Seminariet spelades in och kan ses i efterhand via länken nedan.
Medverkande:
Paula Femenías, Chalmers tekniska högskola
Ida Borg, Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet
Emilia Lindgren, Hyresgästföreningen
Anna Lackman, Stockholmshem
Jörgen Mark-Nielsen, Sveriges Allmännytta
Helene Ahlberg, moderator