- Miljö
- 2024-01-31
- Sveriges Allmännytta
Det finns inget krav på att bostadsföretag ska ha ett miljöledningssystem – men det finns krav på egenkontroll av den egna verksamheten i miljöbalken.
– Kraven innebär att man bygger upp ett egenkontrollprogram, ett systematiskt arbetssätt för att planera och kontrollera verksamheten så att det inte uppstår olägenheter för människa och miljö. Det vill säga ha ordning och reda i miljöarbetet, säger Patrizia Finessi.
Det innebär att bostadsföretaget måste veta var riskerna finns, fortlöpande kontrollera driften, se till att det finns rutiner, ha en tydlig ansvarsfördelning, dokumentera och följa upp sin verksamhet.
Ny vägledning för tillsyn
I mars ska Folkhälsomyndigheten komma ut med en ny tillsynsvägledning för bostäders inomhusmiljö.
– Det innebär med stor sannolikhet att tillsynen av bostäder kommer att öka, med fokus på inomhusmiljö.
Vid brister i egenkontrollen kan tillsynsmyndigheten ge ett föreläggande.
– Det gäller att vara förberedd när man får tillsyn. Det är som en revision, för att kontrollera att företaget följer lagkraven. Skillnaden är att man riskerar att få viten av tillsynsmyndigheten om kraven inte följs, säger Patrizia Finessi.
Det finns flera sätt för företag att öka sin förberedelsenivå.
– Genom att genom att utbilda fler i personalen om egenkontroll och kemikaliehantering har man goda förutsättningar att klara både tillsyn och ha koll på sitt miljöarbete, framhåller Patrizia Finessi.
Två nya utbildningar
Sveriges Allmännytta har tidigare tagit fram skriften Koll på miljökraven, som ger förslag på hur ett bostadsföretags arbeta med egenkontroll. Den innehåller både krav och exempel på hur dessa krav ska kunna uppfyllas.
Som ett ytterligare stöd för bostadsföretagen har Sveriges Allmännytta nu även tagit fram två webbaserade utbildningar: en kurs om egenkontrollen enligt miljöbalken och en kurs som handlar specifikt om kemikaliehantering.
Just kemikaliehantering är nämligen ett särskilt utpekat område i egenkontrollen. Hantering av kemikalier innebär dessutom risker även ur ett arbetsmiljöperspektiv.
– Bägge utbildningarna är på grundläggande nivå. Vi vill bidra till en förståelse och öka kunskapen i hela organisationen, säger Patrizia Finessi.
Redan i höstas publicerade Folkhälsomyndigheten en skrift om Fastighetsägarens ansvar för egenkontroll av inomhusmiljön (se länk nedan).
Kemikaliehantering i bostadsföretag
Digital endagskurs som ger grunderna för att hantera kemikalier på ett hälso- och miljömässigt säkert sätt på din arbetsplats. Även om produkterna är tillåtna att använda kan de vara farliga för den som använder dem eller för miljön om man inte hanterar dem på rätt sätt eller vidtar skyddsåtgärder.
Lagkraven gås igenom på en mycket grundläggande nivå.
10 april – läs mer här
Ny kurs: Koll på miljökraven
Kursen utgår från ett bostadsföretags verksamhet och fokuserar på de viktigaste kraven och hur kraven hjälper till att få struktur i miljöarbetet.
Kraven om verksamhetsutövarens egenkontroll enligt miljöbalken berör i stort sett alla medarbetare i bostadsföretaget. Kursen ger en grundläggande förståelse för de krav som finns och hur dessa kan uppfyllas i det dagliga arbetet.
4 juni – anmäl dig här
Vägledning: Koll på miljökraven
Sveriges Allmännyttas vägledning är ett stöd för bostadsföretag att uppfylla miljöbalkens kravet på egenkontroll. Här finns bland annat en checklista för att snabbt kunna överblicka vilka områden som berör den egna verksamheten.
Här hittar du skriften