Porträttbild på Åsa Schelin

Många av bostadsföretagen i enkäten berättar att de använder olika modeller och koncept för att få fler att agera om någon far illa i sitt hem. Det kan till exempel handla om att ringa polisen, knacka på dörren, hämta hjälp av fler grannar eller kontakta socialtjänsten. Koncepten har namn som Våga bry dig, Våga värna, Våga tipsa, Huskurage, Tillsammans bryr vi oss, Trygga grannar och Trygga hem.

– Gemensamt för koncepten är att understryka omtanken om sin medmänniska, men utan att sätta sig själv i fara. Om man misstänker att det pågår ett brott ska man alltid ringa 112. Det gäller även om man knackar på dörren och går därifrån, för att störa eller förhindra en pågående misshandel, säger Åsa Schelin.

Exempel från bostadsföretagen

Såhär skriver några av medlemsföretagen i enkäten, som besvarades av nästan 200 bolag:

  • ”Vi har ett koncept som vi kallar för Trygga hem, där vi satt upp information i samtliga av våra fastigheter, med information om vart man kan vända sig om man är orolig för en granne. Vi har även ett anslag som gäller internt för vår egen personal, med information om vad man bör vara uppmärksam på när man är ute i området eller i lägenheter.”
  • ”Vi har tagit fram riktlinjer för hur personal önskas agera om de misstänker missförhållanden, till exempel våld i hemmet. Vi pratar löpande med bovärdar om vikten att uppmärksamma oroligheter och möjligheten att göra orosanmälan.”
  • ”Vi är sedan flera år anslutna till Huskurage och har anslag i alla våra trapphus. Vi utbildar även all personal som jobbar nära hyresgästen om våld i nära relationer. I alla sponsringsavtal med föreningar har vi som krav att föreningen ska jobba mot exempelvis övergrepp och vi lyfte just våld i nära relation under en föreningsträff. Vi informerar också om Huskurage vid event och har även haft specifika event den 25 november, den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.”

Ett flertal bostadsbolag i enkäten samarbetar med polisen, socialtjänsten, störningsjourer, kvinnojourer, kvinnohus, Hyresgästföreningen och andra.

– Vi delar ut information i samarbete med polis och socialtjänst. Om misstanke om våld eller annat skadligt beteende finns så orosanmäler vi detta till socialtjänsten, skriver till exempel ett bolag.

Förturer och sociala kontrakt

Ett nytt, stadigvarande boende är en viktig förutsättning för att få en ny start efter att ha lämnat en våldsam relation, framhåller Åsa Schelin. De allra flesta bostadsbolag lämnar också lägenheter till förtur och sociala kontrakt för sociala ändamål, till exempel för människor som utsatts för våld i nära relationer.

Några exempel från enkäten:

  • ”Vi ger förtur till utsatta kvinnor och har ett aktivt samarbete med socialtjänsten och polisen.”
  • ”Vi upplåter ett antal lägenheter som är öronmärkta för personer som akut behöver flytta på grund av våld i nära relation.”
  • ”Vi har ett tätt samarbete med kvinnojouren och sponsrar dem med lägenheter.”
  • ”En organisation hyr en lägenhet med 100 procent rabatt för våldsutsatta kvinnor och män.”
  • ”Vi erbjuder övergångslägenheter för att våldsutsatta ska få ett stadigvarande boende, där målet alltid är att den boende ska ta över lägenheten med ett förstahandskontrakt.”