- Boende, Nyproduktion
- 2024-08-26
- Sveriges Allmännytta
I den europeiska debatten inför EU-parlamentsvalet i juni pekade många parlamentskandidater på just bostadsfrågorna, konstaterar Jörgen Mark-Nielsen.
– De framhöll att det inte bara är låginkomsttagare utan också medelinkomsttagare som har svårt att efterfråga bostäder, såväl hyrda som ägda, säger han.
– Ursula von der Leyen har uppenbarligen lyssnat på dessa röster och lyft in bostadsfrågorna i sin politiska agenda. Det är nytt. Bostäder har aldrig tidigare varit ett politikområde inom unionen.
I de politiska riktlinjerna skriver Ursula von der Leyen bland annat: ”Den andel av hushållens inkomster som går till boende har ökat dramatiskt. Hyror och bostadspriser stiger kraftigt.”
Hon skriver även: ”Vi måste omgående vidta åtgärder för att komma till rätta med den bostadskris som drabbar miljontals familjer och unga människor.”
De konkreta åtgärder som föreslås är följande:
- En europeisk plan för bostäder till överkomlig kostnad tas fram.
- En kommissionär kommer att få ansvar för bostadsfrågor.
- Privata och offentliga investeringar i överkomliga och hållbara bostäder stimuleras.
- Statsstödsreglerna ses över.
Plan för överkomliga bostäder
Den europeiska planen för överkomliga bostäder ska behandla så kallade strukturella drivkrafter, innehålla en strategi för bostadsbyggande, erbjuda tekniskt stöd till medlemsstater och fokusera på investeringar.
– Vad det innebär konkret är svårt att säga idag. Det kan leda till regeländringar och till ekonomiskt stöd – men det kommer sannolikt att krävas en del förhandlingar innan planen är på plats, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Nytt med bostadskommissionär
Att en kommissionär får ansvar för bostadsfrågor är helt nytt.
– Detta har givetvis ett symboliskt värde, men hen förväntas förstås också leverera inom området. Sannolikt handlar det om att ta fram planen och se till att den genomförs. Troligen får kommissionären fler områden i sin portfölj och frågan är då hur stor vikt som bostadsområdet får. Det ska bli intressant att se vem som får detta uppdrag och vilket land som hen kommer ifrån, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Stimulanser till investeringar
För att stimulera investeringar ska EU-kommissionen tillsammans med Europeiska investeringsbanken (EIB) skapa en europeisk plattform för investeringar i hållbara och överkomliga bostäder.
– I våras fick Skellefteå kommun ett lån från EIB på 800 miljoner kronor för att stödja byggandet av nästan 750 nya, energieffektiva och ekonomiskt överkomliga bostäder. Sådant stöd kan vi komma att få se mer av, men hur den nya plattformen ska fungera för att stimulera privata och offentliga investeringar återstår att se, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Översyn av statsstödsreglerna
EU:s statsstödsregler syftar till att förhindra snedvridning av konkurrensen och förbjuder därför offentligt stöd som gynnar vissa företag eller viss produktion. Avsikten med den aviserade översynen av statsstödsreglerna är att möjliggöra offentligt bostadsstöd, framför allt till överkomliga energieffektiva bostäder och till ”social housing”.
– En sådan översyn måste rimligen leda till att statsstödsreglerna på något sätt blir mer tillåtande. Statsstöd till socialbostäder är redan tillåtet, så det är inget nytt. Men kanske blir offentligt stöd möjligt också till överkomliga bostäder som kan efterfrågas av medelinkomsttagare, särskilt för att täcka kostnader för åtgärder som gör bostäderna mer energieffektiva. Men det är bara en spekulation, vi får se hur det blir när förslagen kommer, säger Jörgen Mark-Nielsen.
En europeisk bostadspolitik?
Bostadsfrågor har aldrig tidigare varit ett politikområde inom EU. Statsstödsreglerna har i viss uträckning påverkat svensk bostadspolitik, men i grunden har varje medlemsstat själv utformat sin bostadspolitik. Det var också en förutsättning när Sverige gick in i förhandlingarna om medlemskap.
– Ursula von der Leyens plan kan bli ett första steg i riktning mot en europeisk bostadspolitik. Det politiska trycket på att fler medborgare ska kunna hyra eller köpa en lämplig bostad, parat med unionens ambitiösa mål om minskad energianvändning och hållbarhet, har lett fram till detta initiativ. Det är också ett sätt visa på att EU kan göra nytta för vanligt folk när fler röster höjs som ifrågasätter det egna landets medlemskap. Alltså ett sätt att ge ökad legitimitet åt EU, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Olika bostadsmarknader
Bostadspolitiken i de olika medlemsstaterna har under många år utvecklats utifrån nationell kontext och egna traditioner, vilket innebär att bostadsmarknaderna fungerar olika i medlemsstaterna.
– En gemensam och överstatlig bostadspolitik skulle därför skapa problem. Det skulle också bryta mot närhetsprincipen, som innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt och på lägsta effektiva nivå. För Sveriges del är det viktigt att vi kan behålla den generella bostadspolitiken med en allmännytta för alla och en integrerad hyresmarknad, utan särskilda socialbostäder för låginkomsttagare, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Sveriges Allmännytta kommer att följa kommissionens arbete noga och delta i de dialoger som kommer att hållas om den europeiska planen för överkomliga bostäder.
– Det som står om bostäder i Ursula von der Leyens politiska riktlinjer är övergripande och det är svårt att dra bestämda slutsatser innan förslagen konkretiserats. Men det sägs tydligt att åtgärderna syftar till att hjälpa medlemsstaterna att hantera problem på bostadsmarknaden. Jag hoppas att det stannar där och att EU inte försöker utveckla en gemensam bostadspolitik på unionsnivå, säger Jörgen Mark-Nielsen.
Här följer avsnittet om bostäder i de politiska riktlinjerna från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Riktlinjerna finns att läsa i sin helhet genom en länk nedan.
Vi måste omgående vidta åtgärder för att komma till rätta med den bostadskris som drabbar miljontals familjer och unga människor.
Den andel av hushållens inkomster som går till boende har ökat dramatiskt. Hyror och bostadspriser stiger kraftigt. Det finns också ett betydande och växande underskott på investeringar i subventionerade bostäder och bostäder till skälig kostnad*.
För att hjälpa medlemsstaterna att hantera dessa problem kommer jag att utse en kommissionär att ansvara för bostadsfrågor, och jag kommer att lägga fram den första EU-planen någonsin för bostäder till skälig kostnad*.
Planen kommer att titta närmare på strukturella drivkrafter, innehålla en strategi för bostadsbyggande, erbjuda tekniskt stöd till städer och medlemsstater och fokusera på investeringar.
Vi kommer tillsammans med Europeiska investeringsbanken att skapa en europeisk plattform för investeringar i hållbara bostäder till skälig kostnad* för att locka ökade privata och offentliga investeringar.
Som ett omedelbart första steg kommer vi att föreslå att likviditeten på marknaden ska förbättras genom att medlemsstaterna ska få fördubbla sina planerade sammanhållningspolitiska investeringar i bostäder till skälig kostnad*.
Vi kommer även att se över våra statsstödsregler för att möjliggöra bostadsstöd, framför allt till energieffektiva bostäder till skälig kostnad* och subventionerade bostäder**.
Av central betydelse i detta sammanhang är en snabb och effektiv utrullning av Sociala klimatfonden, som i synnerhet kommer att ge stöd till renoveringar och främja utbudet av energieffektiva bostäder till skälig kostnad*.
* Det begrepp som vanligen används i Sverige är inte ”skälig kostnad” utan ”överkomlig kostnad”.
** Det begrepp som vanligen används i Sverige är inte ”subventionerade bostäder” utan ”socialbostäder” eller ”social housing”.