- Nyproduktion
- 2024-12-13
- Sveriges Allmännytta
De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025, enligt ett beslut som nyligen kommunicerades av Boverket.
– Trots vår tidigare kritik kan jag se att de nya byggreglerna ger nya möjligheter, säger Sofia Hansdotter.
Boverkets nya byggregler är ett resultat av ett flerårigt arbete med att ta fram byggregler som främjar utveckling och innovation inom byggsektorn i projektet Möjligheternas byggregler. Ett av skälen till översynen har varit att de allmänna råden som finns i dagens byggregler, BBR, ses som mer styrande än de är avsedda att vara.
Tydligare ansvar
Med de nya byggreglerna får de som är byggherrar, till exempel ett bostadsföretag som bygger nya lägenheter, ett tydligare ansvar och fler möjligheter att visa hur byggreglerna uppfylls. Byggreglerna kommer fortfarande reglera funktionskrav men de allmänna råden tas bort.
Det innebär att det inte kommer vara lika styrt i byggreglerna vad som krävs för att uppfylla olika krav.
– Den som är byggherre behöver därför precisera och visa hur kraven i byggreglerna uppfylls i det egna byggprojekt.
Byggherrens kompetens ska utgöra grund för prövningen av bygglov och bedömningen i samband med start- och slutbesked i kommunerna.
– Det är viktigt för en byggherre att sätta sig in i de nya byggreglerna för att kunna utnyttja de möjligheter som reglerna nu ger. Vi kommer självklart se till att underlätta arbetet med att ställa om till de nya byggreglerna, säger Tove Lundmark Söderberg, jurist och bostadspolitisk expert på Sveriges Allmännytta.
Oro för svårtolkade regler
Sveriges Allmännytta har i flera remissyttranden framfört kritik om att byggreglerna riskerar att bli otydliga och svårtolkade. Även andra aktörer i byggsektorn och flera kommuner tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) har uttryckt oro för att det blir svårt för byggherrar och kommunernas handläggare att veta vad som krävs för att visa att kraven i reglerna uppfylls.
– Här har byggsektorn nu ett arbete att göra med att ta fram handböcker, standarder och branschrekommendationer, konstaterar Sofia Hansdotter.
Sveriges Allmännytta ingår i ett branschinitiativ som heter Samhällsbyggandets Regelforum för att skapa bästa möjliga förutsättningar för tydlighet och användbarhet i det nya regelsystemet. En samlad digital plats för branschrekommendationer kommer att skapas hos Svensk Byggtjänst, som är sektorns gemensamma utbildningsorganisation.
Delas upp i nio olika föreskrifter
De nya byggreglerna kommer att regleras i flera författningar. Boverkets byggregler, BBR och Boverkets föreskrifter om europeiska konstruktionsstandarder, EKS delas upp och regleras i dessa författningar:
- Boverkets föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall
- Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader med mera
- Boverkets föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader
- Boverkets föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål
- Boverkets föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader
- Boverkets föreskrifter om krav på tomter med mera
- Boverkets föreskrifter om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga
- Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader
- Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid planering och utförande av bygg-, rivnings- och markåtgärder.
Ettårig övergångsperiod
De nya byggreglerna får en övergångsperiod på ett år. Det innebär att byggherren kan välja äldre byggregler om:
- bygglov krävs och ansökan kommit in till kommunen före 1 juli 2026
- anmälan krävs och anmälan kommit in till kommunen före 1 juli 2026
- arbeten (som inte kräver bygglov eller anmälan) påbörjas före 1 juli 2026
Krav på energihushållning kommer dock fortfarande regleras i BBR för att avvakta arbetet med att införa EU:s omarbetade direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD).
Föreskrifterna finns i Boverkets författningssamling på Boverkets webbplats. Där finns också ännu mer att läsa om de nya byggreglerna (se direktlänkar nedan).
Träff för fastighetsutvecklare
Jobbar du på ett eller annat sätt med strategisk fastighetsutveckling?
Vill du höra mer om utmaningar och möjligheter med att bygga i trä?
Vill du få en förhandstitt på den nya vägledningen för att undvika oseriösa leverantörer?
Anmäl dig då till Fastighetsutvecklingsträffen den 22–23 januari – två inspirerande dagar med föreläsningar, studiebesök och mingel!
Se programmet här
Allmännyttans Byggagenda
Tolv lösningsförslag från Sveriges Allmännyttas byggherreråd. Den nya agendan adresserar inte bara nyproduktion utan betonar även vikten av renovering och hållbarhet. Agendan innehåller 4 uppmaningar till riksdag och regering, 4 förslag till kommunerna och 4 löften från allmännyttan.
Ladda ned den här