- Kompetens & personal
- 2021-09-03
- Sveriges Allmännytta
Björn Svanberg uppskattar att nästan hälften av de patienter han möter på kliniken där han arbetar är där på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa.
Han tror att en av de vanligaste anledningarna är att människor inte känner att de får ihop sitt livspussel. Man vill ta hand om och umgås med sin familj, man vill prestera på jobbet och även finnas där för sina kollegor – och det kan vara svårt att få timmarna att räcka till.
– Det går att likna vid en pulkabacke. Första gången jag åker kommer pulkan att åka lite hit och dit eftersom det inte finns några spår i backen. Men för varje gång jag åker, hamnar jag mer och mer troligt i samma spår som första åket. Mönster som fungerar upprepar vi igen och igen, säger han.
– Men om lösningen på att ha för mycket att göra är att jobba över och jobba mer, då kommer man förr eller senare att köra in i en vägg.
Kravlös tid för vila
Därför är det viktigt att ha förebyggande strategier. Bland annat att planera in kravlös tid för vila och återhämtning. Att kunna säga nej och be andra om hjälp är också viktigt.
– Det handlar om att balansera återhämtning och skydda sig själv mot för hög belastning. Vi är många som behöver öva på att inte vara produktiva, lära oss att det är helt okej och att det viktigaste faktiskt är att må bra.
Sju handfasta tips
Björn Svanberg har några handfasta tips för att förebygga stressrelaterad ohälsa. Dessa är:
- Identifiera vad som ger dig återhämtning. Både stort och smått som du mår bra av. Kanske behöver du någon gång en heldag i skogen, men det kan vara minst lika viktigt att kunna ta en kortare paus i parken varje dag.
- Prioritera tid för vila och återhämtning. Planera in det i din kalender – och skydda den tiden.
- Säg nej. Träna på att be om hjälp vid hög arbetsbelastning och att tala om för andra om du har för många uppgifter som du inte kommer att hinna med.
- Rör på dig regelbundet. Fysisk aktivitet är viktigt även för den mentala hälsan. Det behöver inte vara hård träning utan det viktiga är att du rör på dig, gärna utomhus när det fortfarande är dagsljus.
- Umgås med andra. Enligt forskningen är det få saker som är så hälsosamma för oss som att umgås och prata med människor vi tycker om.
Kurs om att förebygga och hantera stress
Under en heldag och en halvdag får du lära dig vad psykologer menar när de talar om stress – och vad man kan göra för att skydda sig själv och stötta andra. Kursen leds av Björn Svanberg (se ovan) som har många års klinisk erfarenhet och delar med sig av sina erfarenheter från terapirummet.
Digitalt, 1 och 27 oktober
Läs mer och anmäl dig här!