- Opinion
- 2024-01-19
- Sveriges Allmännytta
– Det är positivt att regeringen går fram med förslag för att underlätta för svaga grupper att komma in på bostadsmarknaden, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Jag hoppas dock att de går vidare med flera av utredningens förslag, bland annat att ändra lagen om offentlig upphandling så att de flesta allmännyttiga bostadsbolag inte omfattas av lagen. Det skulle ge betydligt bättre förutsättningar för allmännyttan att bygga bostäder med rimligare hyror.
Bostadsförmedlingarna får reservera lägenheter och använda förturssystem
Det tydliggörs att bostadsförmedlingarna får reservera lägenheter för olika kategorier av sökande och använda ett förturssystem och fortfarande ta ut en köavgift.
– Sveriges Allmännytta var försiktigt positiv till förslaget i vårt remissyttrande. Det är viktigt att majoriteten av bostäderna förmedlas enligt kötid för att behålla förtroendet för bostadsförmedlingen, menar Hanna Larsson, bostadspolitisk expert. Det är inte heller en lösning för hela Sverige då det endast finns sju kommunala bostadsförmedlingar, även om några förmedlar bostäder i flera kommuner.
Kommunala handlingsplaner för bostadsförsörjning
Bostadsförsörjningslagen föreslås ändras så att kommunfullmäktige antar en handlingsplan i stället för riktlinjer för bostadsförsörjningen varje mandatperiod. I handlingsplanen ska kommunerna bland annat redovisa behovet av tillskott av bostäder, mål för bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet och kommunens planerade åtgärder för att nå målen.
Uppgifterna i handlingsplanen ska grundas på en analys av den demografiska utvecklingen, marknadsförutsättningarna och de bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala bostadsmarknaden. Analysen ska genomföras med stöd av ett underlag som Boverket tar fram. Kommunerna ska också samordna sig med andra kommuner när åtgärder för bostadsförsörjning vidtas.
– Sveriges Allmännytta är positiv till förslaget att kommuner ska besluta om handlingsplaner varje mandatperiod. Det ger en möjlighet till dialog med olika aktörer på bostadsmarknaden och hur de kan medverka till att uppnå målen, säger Hanna Larsson. Det är dock svårt att se att kravet på samordning mellan kommunerna kommer att spela någon avgörande roll i och med det kommunala självstyret.
Kommunala hyresgarantier för barnfamiljer
Det ska också bli obligatoriskt för kommuner att under vissa förutsättningar tillhandahålla hyresgarantier till barnfamiljer. Förslaget om hyresgarantier innebär att det blir en skyldighet för kommuner att ställa säkerhet för ett hyresavtal för barnfamiljer om behovet av permanentbostad inte kan tillgodoses på annat sätt.
– Vi hade hellre sett att hyresgarantierna blev statliga och möjliga att erhålla för fler hushåll än barnfamiljer, säger Hanna Larsson, bostadspolitisk expert på Sveriges Allmännytta. Framför allt storstadsregionerna har en bostadsmarknad som består av flera kommuner. Med en statlig hyresgaranti skulle hushåll kunna söka bostad bredare än bara den kommun man bor i.
De nya reglerna som föreslås träda i kraft den 1 januari 2025 är nu ute på remiss.
– Sveriges Allmännyttas styrelse kommer att besluta om yttrandet på styrelsemötet i april, avslutar Anders Nordstrand.
Övriga förslag i betänkandet, bland annat avseende hyresvärdars tillträdeskrav och en konkurrenskraftig allmännytta bereds vidare inom Regeringskansliet.