Arbetet mot vräkningar av barnfamiljer behöver förstärkas, det anser regeringen och ger därför Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och analysera varför antalet vräkningar av barnfamiljer har ökat under senare år.

Sedan Kronofogdemyndigheten började föra statistik över avhysningar har antalet avhysningar stadigt minskat, men de senaste åren har den långsiktiga trenden vänt. Även antalet barn som berörs av avhysning har ökat.

Sveriges Allmännytta ser positivt på det uppdrag Socialstyrelsen fått:

– Det är värdefullt att få en djupare förståelse för vad ökningen beror på. Att förlora sin bostad är förstås förödande för individen, men också för samhället, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

– Kommunerna och allmännyttan har ett väl utvecklat samarbete för att motverka avhysningar eftersom det är en prioriterad fråga, säger Åsa Schelin.
– Samtidigt är det viktigt att ha med sig att förutsättningarna ser mycket olika ut i landets kommuner. På många orter har inga avhysningar skett alls, medan antalet på andra håll har ökat, fortsätter hon.

Inom ramen för uppdraget ska Socialstyrelsen även undersöka hur olika kommuner arbetar för att förebygga vräkningar och redogöra för vilka åtgärder som vidtas efter en genomförd vräkning.

Regelbundna träffar för samverkan i det förebyggande arbetet

Tidiga insatser och en god samverkan är framgångsfaktorer i det förebyggande arbetet. Sveriges Allmännytta arrangerar också regelbundna träffar för både bostadsbolag och kommuner i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner. 85 procent av Sveriges Allmännyttas medlemmar uppger att de arbetar vräkningsförebyggande, och sju av tio gör det i samarbete med socialtjänsten.

– Många allmännyttiga bostadsföretag vittnar om ett gott samarbete med kommunerna, och här finns många lärande exempel att lyfta. Något som vi, som bransch- och intresseorganisation, gärna bidrar med kunskap kring, avslutar Åsa Schelin.