Martin Lindvall tycker att bostadspolitiken drabbats av ”etiketternas förbannelse”. Att det finns ett antal laddade ord som ofta används för att styra hur egna eller andras förslag uppfattas.

– Hyresregleringen är ett av de orden. Marknadshyror, social housing och veto är andra sådana begrepp. Jag tycker att det är synd att vi inte tittar mer på innehållet och diskuterar det i stället.

Samma effekt

Fast han hör ändå till dem som vill kalla dagens system för hyresreglering.

– Ja, för det har samma effekt som om det vore en politiskt beslutad hyressättning.

Hans motivering är att det finns en lagstiftning som reglerar hur prisbildningen går till och ett rättsligt system som kan ändra överenskomna hyror, men ingen möjlighet att teckna bindande avtal mellan enskilda parter.

– Att man sedan avskaffat den lag som hette hyresregleringslagen spelar då mindre roll.

Inte emot reglering

Fast han framhåller att han inte är emot en hyresreglering.

– Det är en vanlig missuppfattning. Jag vill inte avskaffa hyresregleringen, jag vill förändra den, säger han och hänvisar till Tyskland som ett positivt exempel på en stark hyresreglering.

Ser Fastighetsägarna marknadshyra som ett mål?

– Vi vill ha en prisbildning som bättre speglar konsumenternas önskemål. Det är ju också grunden till varför man använder systematisk hyressättning, och allmännyttan och SABO har varit väldigt drivande kring de frågorna. Så nej, vi är inte för marknadshyror. Det innebär inte att vi vill att allting ska vara oförändrat.

Men om systematisk hyressättning är bra, som ju är ett sätt att arbeta inom det befintliga systemet, varför har inte fler privata fastighetsägare hakat på det?

– Där behöver man ju vara överens lokalt och känna att förslagen speglar hur marknaden ser ut. Man kan ju antingen försöka spegla det rakt av, eller utgå från ett nollsummespel, där man egentligen bara ska fördela hyreskakan. Där ser vi inom vår organisation och i många medlemsföretag ett motstånd mot att man egentligen bara fördelar kakan internt. Då är det många som kliver av diskussionerna.

Hur ser ett idealt hyressättningssystem ut, om Martin Lindvall finge bestämma? Vilken roll har Hyresgästföreningen i Fastighetsägarnas drömscenario? Borde hyresvärden hellre förhandla direkt med enskilda hyresgäster? Lyssna i podden!

Lyssna på avsnitten om hyressystem och ordval

”Men hyresreglering, det har vi ju redan”. Sant, falskt eller mittemellan?

Ord och begrepp kan användas för att styra känslorna. Vad ska man kalla hyressystemet i Sverige? Intervju med Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.

11 juni 2018 | 23 minuter

”Men hyresreglering, det har vi ju redan”. Sant, falskt eller mittemellan?

Samtal med Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på SABO och flerfaldig statlig utredare av hyressättningssystemet och allmännyttan.

11 juni 2018 | 20 minuter

Om Martin Lindvall

Är nu:

Samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.

Tidigare:

Har arbetat i tio år på olika pr-byråer, som kommunikationsrådgivare.

Mer:

Har arbetat sammanlagt sex år inom politiken, på moderaternas riksdagskansli och som politisk sekreterare åt Fredrik Reinfeldt under dennes tid som ordförande i Moderaternas ungdomsförbund.

Aktuell som:

Intervjuad i Radio Allmännyttan.