Handeln med svarta hyreskontrakt anses ha ökat på senare år, i takt med stigande bostadsbrist. Den statliga utredningen om svarthandeln har både gjort egna enkätundersökningar och sammanställt kartläggningar från organisationer och myndigheter kring omfattning och upplägg av handeln med hyreskontrakt.

Men är det verkligen så farligt att en del köper sig ett hyreskontrakt under bordet – varför är det ett problem?

– Då kommer personer med ekonomiska möjligheter att ta sig förbi andra, som kanske har stått i bostadskö länge och har större behov, men ingen möjlighet att betala för ett hyreskontrakt. Det är inte rättvist, säger Helena Henriksson.

Hur ser en typisk svarthandelsaffär ut?

– Det rör sig ofta om skenbytestransaktioner, till exempel byten med lägenheter där man egentligen inte bor. Det finns även fastighetsägare som låter folk skriva sig på lägenheter som inte ens existerar, och så får man på papperet en lägenhet att byta med.

Fyra års fängelse

Utredningen föreslår att det ska bli kriminellt inte bara att sälja hyreskontrakt utan även att köpa, och dessutom hårdare straff – fängelse i upp till fyra år.

– Det är bra förslag. I dag är straffen låga för att sälja svarta kontrakt. Det innebär att preskriptionstiden blir kort, alltså den tid polis och åklagare har på sig att utreda brotten. Så de hinner inte i tid, för det är väldigt omfattande och svårt att utreda de här brotten.

Om straffen blir längre så förlängs också preskriptionstiden, vilket ökar möjligheten att misstänka gärningar hinner prövas av domstol.

— Dessutom verkar det som om många inte förstår hur allvarligt det är. Då måste ju lagstiftaren signalera det genom att höja straffen för att köpa och sälja hyresrätter.

Helena Henriksson, jurist på SABO

Också den olovliga andrahandsuthyrningen ökar, vilket kan betyda otrygghet för de andra hyresgästerna och höga kostnader för dem som hyr i andra hand. Det är ofta mer än dubbelt så dyrt jämfört med vanliga förstahandshyror.

– Bor man otillåtet i andra hand, då är man verkligen i en dubbelt utsatt position. När det är så där höga hyror kanske man måste bo väldigt många i en lägenhet för att klara av hyran. Då blir det trångt och slitage på lägenheterna. Barnen får svårt att göra sina läxor någonstans, och kan kanske inte ens berätta för sina kompisar var de bor.

Vem tjänar mest pengar på svarthandeln? När blir brottet så grovt brott att köpare och säljare riskerar fyra års fängelse? Är man kriminell om man köpte ett svartkontrakt häromveckan? Hör mer i podden!

Lyssna på avsnitten om svarta hyreskontrakt

Att köpa ett svart hyreskontrakt är väl inte så farligt, det gör väl alla. Sant, falskt eller mittemellan?

Intervju med Helena Henriksson, jurist på SABO och expert i utredningen om svarthandel med hyreskontrakt.

16 maj 2018 | 24 minuter

Kristian Halldin om organiserad brottslighet och lägenhetshandel

Intervju med Kristian Halldin, operativ samordnare på Polismyndigheten, om växande kriminalitet på hyresmarknaden.

17 maj 2018 | 23 minuter

Om Helena Henriksson

Är nu:

Jurist på SABO. Specialområde: hyresjuridik och offentlig upphandling.

Tidigare:

Arbetat på Konkurrensverket, i domstol och på advokatbyrå.

Mer:

Jobbat på regeringskansliet och suttit med i två statliga utredningar om offentlig upphandling.

Aktuell som:

Expert i den statliga utredningen om illegal handel med hyreskontrakt (SOU 20017:86). Samt intervjuad i Radio Allmännyttan.