- Kompetens & personal
- 2024-05-20
- Sveriges Allmännytta
Allmännyttans vd-program har tagits fram i dialog med vd-ar som är verksamma i allmännyttan och fokuserar på de möjligheter och utmaningar som du som vd står inför i dag och de frågor som kommer att bli allt viktigare de närmaste åren. Programmet sträcker sig över ett år och består av totalt sju innehållsrika moduler. Modulerna innehåller allt från effektiva team, stadsutveckling, kommunikation till en djupdykning i ekonomisk uthållighet och lönsamhet.
Tidigare deltagare om programmet
Ola Richard, vd på Hässlehem, som under de senaste 17 åren haft rollen som vd i olika bolag gick programmet under 2023. Ola delar här med sig sina tankar om och erfarenheter från programmet.
Vad fick dig att gå kursen?
– Dels kände jag att jag ville gå en formell vd-utbildning för att ”få det på papper”, dels var det ett sätt att satsa på mig själv. När jag dessutom fick bra referenser på utbildningen från första kursen så var det ett enkelt val när jag fick chansen.
Hur gjorde du för att få tid? Det är ett mastigt program med flera tillfällen under året.
– Jag tycker att det var ganska enkelt. Det handlar om att prioritera sin tid och för min egen del kunde jag använda restiden på tåget till att arbeta ikapp. Att sedan vara tydlig på jobbet med de förväntningar jag hade på mina medarbetare under min frånvaro underlättade.
Vad har du haft mest nytta av hittills från programmet?
– En sak som sticker ut var när vi var på besök hos Hyresbostäder i Norrköping och de visade hur de arbetade bosocialt i området Hageby. Det har jag tagit med mig hem och det har bidragit mycket till hur vi arbetar på Hässlehem idag.
Hässlehem har efter Olas vd-kurs bland annat skrivit en avsiktsförklaring med kommunen, föreningar och näringsliv som innebär att man tillsammans arbetar för att lösa problem i ett av de större bostadsområdena. Arbetet går ut på att skapa sysselsättning, en meningsfull fritid, öka tryggheten och förbättra skolresultat med mera. Ett konkret resultat av arbetet är bland annat den festival som ska hållas i området i början av juni, skapad av ungdomar från området – för ungdomar. Det kommer bland annat finnas artister, hoppborgar, fotbollsturnering, mattält, ansiktsmålning och utomhusbio.
– Det skapar så mycket positivt. Själva festivalen i sig är egentligen sekundär. Det primära är att ungdomarna engageras, får arbeta och se att allt är möjligt, på så sätt skapas relationer och drömmar. Det är det som blir grunden för att vi skapar ett bättre samhälle, för det är vad det handlar om.
Lärde du dig något nytt om dig själv eller allmännyttan som var lite extra?
– Den första dagen fick vi en uppgift att göra en självpresentation som var lite djupare och jag tänkte att jag skulle bjuda på mig själv. Det gjorde alla andra också och där var både skratt och en del tårar. Så jag lärde mig att det verkligen stärker att visa sig sårbar och öppna upp. Jag tänker fortfarande på vissa av mina kollegor och det de berättade där som berörde mig.
Han nämner att en modul handlade bland annat om konflikter och grupputveckling.
– I den så landade mycket i att alla har olika starka behov som vi har med oss. Det kan till exempel vara att bli sedd, bekräftad, lyssnad på. De behoven styr mycket hur vi agerar, oavsett om du är vd eller vilken roll du har. Så du har det där behovet som styr mycket av hur man är, genom att se det så både hos mig själv och andra så blir det enklare att nå fram till människor.
Insikten om de egna behoven gör att det blir mer avslappnat och prestigelöst, menar han.
Hur fungerade nätverkandet?
– Jag har kontakt med flera kollegor och nu i slutet av maj så ska vi ha en återträff som jag tyvärr missar. En stor behållning är att träffa 16 kollegor från Kalix till Ystad och alla är helt prestigelösa, det fanns en öppenhet och en gruppkänsla som var fantastisk. Albert [gruppledaren], vet vad han gör.
Ola Richard
Ola Richard bor utanför Hässleholm med fru Ingela och dotter Dinah. Han gillar att träna, vilket han gör nästan varje dag (enligt min fru, varje dag, säger Ola). Han har jobbat i flera olika branscher som till exempel försvarsmakten, bemanningsbranschen, management och fastigheter.
Tre snabba tips från Ola
- Kursen har något att ge alla oavsett erfarenhet.
– Jag hade vissa funderingar på vad det skulle ge mig. Jag tycker att jag har en gedigen erfarenhet men insåg snabbt att jag kunde lära mig massor – så oavsett om du har väldigt lång erfarenhet eller kort – ta chansen och gå programmet. - Lägg tid på utbildningen även mellan modulerna.
– För att du skall få ut maximalt av utbildningen så behöver du också investera tid mellan modulerna för att praktisera det du lärt dig i teorin. Jag satte tidigt en ambition att praktisera det vi lärde oss och det har gjort att jag haft nytta av det mesta. - Ha rätt inställning.
– Sist skulle jag säga att allting handlar om vilken inställning du väljer att ha, väljer du att vara öppen för att lära och utvecklas så kommer du att göra det, gå in med öppet sinne och kör.
Allmännyttans vd-program
I slutet av augusti börjar tredje omgången av det exklusiva vd-programmet som fick fem av fem i betyg senaste omgången.
Programmet består av sju moduler. Ledare för programmet är Albert Lannerstad och Åsa Höistad med mångårig erfarenhet av att skapa lärupplevelser och med stort intresse för samhällsutveckling. Albert och Åsa leder själva momenten om ledarskap och personlig utveckling samt är övergripande ansvariga för innehåll och pedagogik.
– Albert som höll i programmet gjorde det på ett fantastiskt sätt, en väldigt kompetent person som jag verkligen kan rekommendera! En av sakerna jag lärde mig av honom var att vi behöver träna på att reflektera kring olika saker, så på tåget hem satt jag ofta och skrev mina reflektioner och mejlade honom, berättar Ola Richard.
Läs mer och anmäl dig här!